Yazıhüyük Belediyesinin öncülüğünde Cami İmam-Hatipleri Ramazan Bilgin ve Eyüp Tunç`un tertiplemiş olduğu aşure programı kasabanın merkez cami önünde dualar yapılarak halka aşure tatlısı ikramı yapıldı.

Programa Belediye Başkanı Cengiz Çavdar, Yazıhüyük Kasaba halkı ve çok sayıda misafir katıldı. 2000 kişilik hazırlanan Aşure tatlısı ikramına kasaba halkı büyük ilgi gösterdi. Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar konuya dair yaptığı açıklamada Aşure Orucu ve Aşure tatlısından bahsetti.
 
Çavdar?ın açıklaması şu şekilde. ?Aşure günü oruç tutmak sünnettir ve bu oruca "aşure orucu" denir. Aşure orucu İslam öncesi dönemde de Araplar tarafından bilinirdi. Ayrıca, Museviler de Aşure Günü oruç tutarlar.

İslam bilginlerinin geneline göre İslam dininin ilk zamanlarında, Ramazan orucu mevcut değilken, aşure orucu tutmak vacipti. Fakat Ramazan orucu farz olduktan sonra aşure orucunun müstehab bir ibadet olduğu düşünülmektedir.

Bugün İslam bilginleri aşure orucunun sünnet olduğunda görüş birliği etmişlerdir. Ayrıca, Musevi gelenekten ayrışmak için sadece -Muharrem ayının onuncu günü olan- Aşure Günü`nde değil de, Muharrem ayının 8, 9 ve 10`uncu günlerinde oruç tutulmasının daha iyi olacağı düşünülür.

Muhammed bin Abdullah, Muharrem ayı bir sefer zamanına denk geldiğinde ayın onuncu günü oruç tutmuş ve "Bir dahaki aşûreyi 3 gün de oruçlu geçirelim.
"Aşure Çorbası", Aşure ismi verilen tatlının ortaya çıkışına dair bir inanış mevcuttur. Aşure Çorbası da İslam dininde inanılan peygamberlerden olan Nuh`un tufandan sonra Aşure Günü`nü kutlamak için geminin ambarında kalan erzakı karıştırıp bir tür tatlı yiyecek hazırlamıştır.

İçinde birçok farklı malzemenin kullanıldığı ve bir gelenek olan bugün hâlâ Aşure Günü Müslümanlarca yapılan aşure tatlısının böyle ortaya çıktığı öne sürülmektedir.? Haber: Erdal KESİCİ