Ziyarette konuşan Arkhipov, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü`ne, 2016 yılında Rusya`nın başkanlık yapacağını dile getirerek bu kapsamda örgütün içerisinde yer aldığı 23 ülkenin potansiyel değerlerinin tanıtılacağı çok kapsamlı bir fuar düzenlenmesinin planlandığını belirterek bu fuarda da Kapadokya bölgesinin de yer almasını arzu ettiklerini dile getirdi. Arkhipov ayrıca Rusya ile Nevşehir arasında tarım, sanayi ve turizm alanında çeşitli işbirliği çalışmalarının yapılabileceğini ifade etti. 


İnşaat Konusunda Ciddi İhtiyaçlarımız Var!
Ziyarette konuşan Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Victor Arkhipov, ?Öncelikle bize zaman ayırdığınız için sizlere teşekkür ederim. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmeleriyle başlayan ve iki ülke arasında atılan tarihi adımların ardından Türkiye-Rusya yakınlaşmasını ticari ve ekonomik zemine taşımayı arzuluyoruz.

Velhasıl Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi görüşmeleri sonrasında başlayan bu iki ülke arasındaki önemli yakınlaşmayla ikili ilişkileri ekonomik bağlamda avantaja dönüştürecek ticari ekonomik anlamda işbirlikteliği yapmak için buradayız? dedi.

Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Victor Arkhipov, ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, ?Sizin kurumunuz ile bizim kurumumuz arasında ortak bağ var. Biz yurtdışında mal ihraç etmek istiyoruz, ticaret yapmak istiyoruz. Ticari ilişkileri geliştirmek istiyoruz.

Bu bağlamda tabi ki de birlikte çalışmak isteriz. Bilindiği üzere Avrupa Birliği ve genellikle batı tarafından olan yaptırımlar sebebiyle şuanda Türkiye için Rusya?da çok geniş bir Pazar açıldı. İnşaat sektörü, Cam, Kapı, Gıda, Enerji, Kumaş, tekstil gibi daha birçok sektörde çok büyük fırsat doğdu şuanda. Bu dengesizliği gidermek için daha sıkı koordineli çalışmalar yapmak gerekiyor? diye konuştu.


Türkiye`den Gıda Alımı Artacak
Arkhipov,"Hükümetinizin tutumu ikili ticari hacmi arttırmak için yeni ufuklar açmaktadır. Öncelikle Rusya`daki büyük pazarda oluşan boşlukların Türk tarımcıları tarafından doldurulmasından bahsedilebilir. Türk üreticilerinin Rusya`ya Gıda olarak başta Patates, soğan, sarımsak, buğday gibi sebze ve meyve ihracatının arttırılmasına yönelik niyetlerine olumlu yaklaşıyoruz" dedi. Bu çerçevede biz, Moskova ile Nevşehir arasında ticaret ve turizm hacminin artırılması bakımından işbirliği içerisinde olmamız gerektiği kanaatindeyiz.

Hangi sektörlerde karşılıklı ticaret hacmimizi artırabilme araştırması yaptıktan sonra bu karşılıklı heyet ziyaretlerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İlk olarak Moskova da kurulacak Ticaret Merkezinde Nevşehir?in de arzu etmeniz takdirde bir ofisi olabilir.

Buradan Kapadokya bölgesini ve Nevşehir`i tüm ürünlerinizle birlikte tanıtabileceğiniz bir oluşum sağlanabilir. Biz açıkçası Türkiye ile Rusya arasında atılan bu adımın çok önemli olduğuna inanıyor ve bu karşılıklı pazarda kurulacak ekonomik işbirlikteliğinden herkesin karlı çıkacağını düşünüyoruz? dedi.


Biz Nevşehir Ticaret Borsası Olarak Bu İşbirliğine Hazırız!
Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş ise öncelikle Rusya ile Türkiye arasında kurulan bu ikili ekonomik iş birliğine katkı sağlayacak her çalışmanın yanında olacaklarını ve bu yakınlaşmadan umutlu olduklarını dile getirdi.

NTB Başkanı Salaş, ?Nevşehir Ticaret Borsası olarak kalitesine de kefil olduğumuz borsamıza kayıtlı firmaların ürettiği çok önemli ürünlerimiz var.

Un, Buğday, Yem, Kabak Çekirdeği, Kuru Üzüm, Patates, Limon başta olmak üzere pek çok çeşitte Gıda ürünleri yetiştiriyor ve üretiyoruz. Aynı zamanda yine bölgemize özel, Ses yalıtımı ve ısı izolasyonu adına önem arz eden İnşaat sektöründe kullanılabilir Bims ürünü Briketlerimiz de oldukça önemli? dedi.

Turizm Sektörü De Önemli Rol Oynamaktadır!
Yine Rusya-Türkiye arasında kurulacak bu ekonomik işbirliğine bir gönül köprüsü kurması adına Kapadokya`nın çok önemli bir merkez olduğunun altını çizen Salaş, Peribacaları, Yeraltı Kentleri gibi eşsiz doğal güzellikleri ve kiliseleriyle inanç turizmi için Şifa dağıtan Kozaklı Termal Kaplıcaları ile sağlık turizmi için Türkiye`nin En Önemli Kültür ve Turizm Merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgemize Rusya`dan turizm adına önemli bir artış sağlanmasını umut ediyoruz.

Salaş, Biz Ülkemiz, şehrimiz ve Bölgemiz hayrına Nevşehir Ticaret Borsası olarak iki ülke arasında ekonomik işbirliğine katkı sağlayacak çalışmalarda her zaman ne gerekiyorsa üzerimize düşeni yapmak için hazırız dedi. Salaş son olarak Kapadokya tanıtımı adına ticari ve ekonomik iş birliğini körükleyecek ve bu ikili ilişkilerin taçlandırılması adına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`i Kapadokya`mızda misafir etmek isteriz diyerek Putin`i Nevşehir`e davet etti. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Rusya Federasyonu Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Victor Arkhipov da bu davetten memnuniyet duyduğunu ve ilerleyen tarihlerde Putin`in de katılımlarında gerçekleştirilecek olan bir toplantıyı Kapadokya bölgesinde yapabileceklerini dile getirdi.

Ziyarette, Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyeleri ile Arkhipov?un yanı sıra Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Komitesi Temsilciliği Türkçe/Rusça Uluslararası İlişkiler Koordinatörü İgor Cisa, Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Komitesi Türkiye Temsilcisi Erdoğan Gündüzpolat ve İlter Sağırsoy da hazır bulundu. Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş daha sonra Rus heyetine Borsa adına günün anlam ve önemine binaen Kapadokya figürlü çini tablo hediye etti. Haber: Ali Çamur