Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi Sağlık Köşesi yazarlarından Dr. Süleyman Kurt, Kurban Bayramı?nda sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilgiler verdi.

Kurban Bayramı?nda günlük beslenmede en çok tüketilen besin grupları arasında et yer almaktadır. Kırmızı et tüketiminin sağlıklı beslenmede önemli bir yeri vardır.

Ancak miktarda aşırıya kaçmak vücut sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle et tüketimi kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre sınırlandırılmalıdır.

Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle kronik hastalığı olanların iki öğünde de yüksek miktarda kırmızı et alması sakıncalıdır. Bayram günlerinde protein alımı sadece kırmızı et ile sınırlı kalmamaktadır.

Kahvaltılık olarak tüketilen besinler ile kahvaltı sonrası öğünlerde tüketilen yoğurt, ayran, çeşitli çorbalar ve tatlıların birçoğunda da protein bulunmaktadır.

Dolayısıyla proteinin fazla tüketimi genel vücut sağlığı açısından zararlıdır. Bu nedenle günlük tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

Tatlı Ve Hamur İşi Tüketimi Sınırlı Tutulmalıdır

 
El açması börekler, baklavalar, mantı ve şekerlemeler bayramın vazgeçilmezleri arasındadır. Ancak ölçüye dikkat edilmelidir. Kilo sorunu ve herhangi bir kronik hastalığı olmayan kişiler günde 1 porsiyon tatlı tüketebilir.

Tatlı tüketiminde sütlü ve meyve tatlıları tercih edilip baklavadan uzak durulmalıdır. Günde 8-10 su bardak su içilmelidir.

Bayram ziyaretlerinde kafeinli ve asitli içeceklerin sınırlandırılması da önemlidir. Kahve günde 1-2 fincanı aşmamalıdır. Mümkün ise asitli içecek yerine su ve ayran içilebilir.

Kronik Hastalığı Olanlar Uzmana Danışmalı; Gastrit, reflü gibi mide sindirim problemi olanların yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durmalıdır. Kronik hastalığı olanlar da bayramda normal beslenme düzenlerinin dışına çıkmamalıdır.

Bu gruptaki hastaların özellikle sakatat tüketiminden uzak durması gerekir. Diyabetik diyeti olanlar özellikle tatlı yememelidir.

Kalp, diyabet, böbrek ve tansiyon hastalarının diyetleri tedavilerinin en önemli kısmını oluşturur. Bu nedenle bayram beslenmelerinde gerekirse diyetisyenlerinden öneri almaları gerekir.

Et 24 Saat Dinlendirildikten Sonra Tüketilmeli

 
Kurban eti tüketimi de belirli sağlık kuralları çerçevesinde olmalıdır. Kurban eti bir gün dinlendirildikten sonra yenilmelidir.

Aksi takdirde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılmaktadır. Etin depolanmasına da dikkat edilmelidir.

Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilir. Büyükbaş hayvan etleri, 0 derecede 7?10 gün bekletildikten sonra tam yumuşar ve etin lezzeti, kıvamı yerine oturur.

Et, -18 derecede dondurularak uzun süre muhafaza edilebilir. Kırmızı et içerisinde C ve E vitamini yoktur.

Bu açıdan biber, domates, kabak, soğan, sarımsak ve maydanoz gibi çeşitli sebzeler ile pişince vitamini ve proteini bol bir yemek haline gelir. Ayrıca bu şekildeki pişirimle, ette bulunan demirin emilimi artmaktadır. Haber: Ali Çamur