Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Nevşehir İl Temsilcisi Şahin Güneş, trafik kazalarında binlerce insanın kaybedildiğini belirterek, bunun için ?Kaliteli yol kaliteli sürücü? sloganıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kazalar hakkında istatistiki bilgiler aktaran Güneş, 2013 yılı verilerine göre trafik kazalarında 272 bin kişinin yaralandığını, 3 bin 500 kişinin olay yerinde öldüğünü ve olay yerinden sonraki ölüm oranının da 9 bin 350 kişi olduğunu kaydetti. Güneş, trafik kazalarında yüzde 15 civarında yaralanma olduğunu belirterek, yüzde 5 civarında insanın da ömür boyu sakat kaldığını ifade etti.

Emniyet kemerinin trafik ve can güvenliği açsından önem arz ettiğini altını çizen Güneş, kazaların en büyük nedeninin alkollü araç kullanmak olduğunu dile getirdi.

Avrupa?da ehliyet sınavlarında yüzde 58, Türkiye?de yüzde 72 başarı olduğu ifade eden Güneş, Nevşehir?de de 104 bin civarında ehliyetli sürücü olduğunu belirtti.

Nevşehir?de 90 bin üzerinde resmi kayıtlı araç olduğunu kaydeden Güneş, 2014 yılında 7 bin 500 kişinin ehliyetine el konulmuş, 16 bin kişiye hız cezası, 8 bin 500 kişiye de alkollü araç kullanmaktan ceza kesilmiş dedi. 

Ceza verilmeden eğitim verilmesini istediklerini kaydeden Güneş, İl merkezi ve ilçelerde ciddi park sorunu var. İleriye dönük olarak çok katlı otopark yapılması gerekiyor.

Hızla ilgili yol üzerlerine konulan kasislerle ilgili araç sürücülerinden şikayetler geliyor. Hızı belki önleyebilir ama kazalara neden olabiliyor. Bu konuda da önlem alınması gerekiyor? diye konuştu. HABER: Alpaslan Körükcü