Sert akan Nehir’ler akıntı yolunda girdaplar oluşturur ve akarsu orda bir kaç tur dairesel döngü yaptıktan sonra akıntı, yüzeyden değil alttan yoluna devam eder. Yaşadığımız dünyanın siyaseti de tıpkı taşkın akan nehirler de olduğu gibi geniş etkileyici girdaplar oluşturmakta.

Durup dururken Rusya geçtiğimiz yıl -da Kırım’ı işgal etti sonra Ukrayna ‘ya yöneldi Avrupa ve ABD’nin yaptırımları Rusya’nın kabul edilmez politikasını engelledi. Rusya’nın bu haksız bağnaz politikası sonucu Batı, Rusya’ya bir dizi yaptırım “ambargo” koydu ABD, OPEC “petrol konfederasyonu “ ile anlaşarak petrol fiyatlarını yüz elli $’dan otuz beş $ sınırına kadar çekti bu durum, Rusya ekonomisini büyük ölçüde zora soktu “Brent ham petrol varil fiyatı şu günlerde altmış $ seviyelerinde” Rusya Kırım işgalinde geri adım atmasa da Ukrayna politikasında vazgeçmek durumunda kaldı ilerleyen zaman da. Gelişmiş ülkeler topluluğu G-8, Rusya’yı topluluktan ihraç etti ardından Ukrayna’ya AB büyük ölçüde para yardımı için fon oluşturdu.

Rusya, şu günler de yine Ukrayna sınırın da sınır güvenliği ve Ukrayna ulusal güvenliğini tehdit eden Askeri sabotajlarda bulunmakta.

••••

Bu süreçte Türkiye, Rusya ile ikili ilişkilerini her geçen gün daha da geliştirip güçlendirdi ve bu ikili ilişkiler ivme kazanarak devam ediyor.

•••

Türkiye, bu sürecin öncesin de ABD, İran’a ambargo “ekonomik yaptırımlar” uygulamakta iken Türkiye, bu kez de İran yaptırımlarına uymadı ve yaptırımları Türkiye tarafından Zarrap İran, tarafında da Zencani ikilisiyle etkisizleştirme girişiminde bulundu.

Türkiye ile yüz yıl-a merdiven uzatan ABD, vazgeçilmez müttefikler nasıl karşı karşıya gelmek durumunda kaldılar.

ABD, Türkiye’ye uzun zamandır talep ettiği Hava Savunma Sistemleri, İnsansız Hava Aracı -İHA- ve daha birçok savunma amaçlı silah ve benzeri mühimmatları vermediği gibi kamuoyuna yansımayan daha bir çok olumsuz gelişme Türkiye’yi stratejik ortağı, müttefiki ABD’den uzaklaşmak durumun da bıraktığı yönünde güçlü kanı oluştu.

Bir eylem planlanırken sonrasın da doğacak sonuçları eylemin, stratejisinin omurgasını oluşturur.

ABD sahada olduğu coğrafyalarda uzun zamandır bölge insanında oluşturulan örgütleri kullanıyor. Irak operasyonunda, Afganistan’da ve Libya’da son olarak da Suriye’de PYD ile bunu yapmakta doğru ya da yanlış bu tartışılır.

Türkiye bölgede Ulusal çıkarlarını gözetirken ABD’de uzun vadede Ulusal güvenliği “İsrail faktörü“ ABD’yi bölgede etkin aktör rol almak durumun da bırakıyor.

Suriye’de üslenen PYD unsurlarının fiziki varlığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapacağı küçük Askeri operasyon ile giderebileceği bir şer odağı. Üstelik coğrafya kandil gibi sarp engebeli de değil.

Suriye’de ABD, PYD ile yaptığı ittifakın bölgedeki DEAŞ unsurlarına yönelik olmaktan uzak İran, için ilerleyen zaman da olması ihtimal gerekebilecek Askeri operasyonel müdahaleye yönelik koşullanma olduğunu dile getiren çevreler de yok değil.

•••

Türkiye ulusal çıkarlarının gerektirdiği stratejiyi kendi iradesiyle oluşturacak güce ulaşmıştır. Türkiye edindiği ve ilerde artıracağı gücünü ulusal güvenliğini sağlamak ve ulusunun refahını, insanının zenginliğini artırmak yönlü kullanacaktır. Dünya barışına katkı vermek amaçlı kullanmaktadır. Türk ulusunun varlık gayesi bu yönlü politikaları geliştirmek amaçlıdır.

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu güne bu politikasını inandırıcı gösteren birçok Uluslararası dünya siyasetine katkı sağlamış, ilgili eylem ve antlaşmaların altına imza atacak özveride bulunmuştur.