Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifinin 1986 Yılında kurulduğunu belirten Turizmci Mustafa Durmaz, ?Kooperatifimizin 200 e yakın üyesi var. Ve bölgede tek?iz.

Bölgenin tanıtımı için yıllardır tanıtım çalışmaları yapıldı. Şu an bölgenin en fazla turist ağırlayan merkezi Göreme?de turistik tesislerde doluluk oranları oldukça iyi.

Bu yıl bölgemiz için parlak bir yıl olarak geçiyor. Yöre insanı olarak artık turist ile iç içe bir yaşam sürüyoruz. Örneğin pekmez kaynatan hanımlarımızla turistler yan yana gelebiliyor.

Bütün bu olumlu gelişmelerin yanında ne yazık ki kaybolan değerlerimizde var. Peribacaları yıkılıyor. Göreme?de yıkılmayı bekleyen peribacaları da var.

Bu tabiat varlıklarımızı korumamız gerekiyor. 1986 yıllarından önce insanlarımız peribacaları ile iç içeydi. Şimdi peribacalarımız milli emlaka, hazineye geçti. Bu peribacaları ahır, üzüm damı ve oda olarak kullanıyordu.

Ve o zamanlar peribacalarının yıkılması gibi bir durum gündemde bile değildi. İnsanlarımızı peribacalarından uzaklaştırıldığında bu sorun gündeme gelmeye başladı.

Dünyanın üzerine titrediği böylesine önemli bir turistik bölgeye has özel bir yasa çıkarılmasını bekliyoruz. Böylece bölgemizi daha iyi koruyabileceğimizi düşünüyorum? dedi.