Cem Kınay ‘15-22 Nisan Turizm Haftası´nda değişen dünyada, turizmdeki yeni beklentileri ve Türkiye turizmindeki yeni fırsatları Hürriyet´ten Elif Ergu´ya değerlendirdi.

Son dönemde Türkiye´de turizm yatırımcılarına danışmanlık veren Cem Kınay, verdiği röportajda Türk turizminde yeni bir hikâyeye ve devrime ihtiyaç olduğunu söyledi.

Cem Kınay´ın röportajının dikkat çeken kısımları şöyle:

“Türkiye turizmi 80´lerle birlikte Özal hükümetinin özel sektöre arazileri açmasıyla hareketlendi. 1990 yılında Magic Life otellerini kurduk. ‘Herşey dahil´ sistemi başlattık. Antalya´da çoğu yatırım buna geçti. O zaman bu devrimdi. 90´lı yıllarda Türkiye´ye turist çekmek gerekiyordu. O dönemlerde terör sorunu vardı ve özellikle Avrupa´dan bu yüzden turist gelmiyordu. Türkiye´yi terör ülkesi olarak görüyorlardı. Herşey dahil sistem turistlere güven veriyordu. Sistem sayesinde gündemlerine Türkiye tatili girdi ve geldiler. Türkiye algısı bu yöntemle değişti. O dönemi güzel geçirdik. Oteller büyüdü. Otellerin içinde eğlenildi. 2000 yıllarına geldiğimizde Akdeniz´de bu alanda lider olduk.

O dönemde Antalya büyüdü. Herşey dahil sistemde zaten daha çok o bölge için geçerliydi. Bu süre içinde Antalya Almanya başta olmak üzere birçok ülkede tanındı. Ben bu sistemi önerirken sektör içinde yüzde 20´lik payı olur diye düşünmüştüm, ancak zaman içinde yüzde 90´lara geldi. Antalya Bölgesi´ne gelenler deniz, kum, güneş için geliyorlardı. Öncelikli beklenti de buydu. 2000´li yıllarda İstanbul da keşfedildi. Bir sıçrama yaşandı Türkiye turizminde.

Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar çok Antik Kent bir arada değil. Hiçbir ülkede 12 bin yıllık Göbeklitepe yok, 8-10 bin yıllık Çatalhöyük yok. Türkiye toplumu da kendi değerlerini ve güzelliklerini yeni keşfediyor. 2001 yılında bir Kapadokya projesinde şunu söyledim; ‘Kapadokya Amerika´da olsa inanın senede 40-50 milyon kişi gelir.´

Dünyanın her yerinden gezginleri çekebilecek bir yer Göbeklitepe. Henüz hazır mı değil ama kısa sürede bunun olmaması için bir neden yok. Bugün Göbeklitepe Amerika´da olsa yer yerinden oynar, 100 milyon insan gider.

Yeni devrim Anadolu´nun zenginlikleri. Bunun için önce kendimizin keşfetmesi gerekiyor. Batı´da yaşayan kaç kişi Mardin´e, Urfa´ya, Antakya´ya gidiyor? Gaziantep´i keşfediyor? İleri dönük olarak kendimize de bakmalıyız. Her şey dahili konuşurken bunu eksik bırakmayalım. Kişi başına turizm geliri de düşük Türkiye´de. 600 dolar ortalamaya geliyor. Oysa bunu kültür turizmine, çevirseniz çok daha fazla gelir gelecek.”