Yakınlarına dua etmek için mezarlıklara gelen vatandaşlar, kabir başlarında Kuran-ı Kerim okuyarak ebediyete intikal eden yakınlarını unutmadıklarını gösterdiler.

Kültürümüzün çok eski geleneklerinden birisi olan kabir ziyareti geleneği Türklerin İslamiyet?i kabulünden öncesine kadar dayanıyor.

Mezara su götürme ve kabri sulama âdeti de bunlardan bir tanesi. Yine dinimizde kabir ziyareti ve toprağın sıkışması için mezara su dökülmesi sünnet olarak değerlendiriliyor.

Eski Türk inanışı Şamanizm?de de ölenlerin ruhlarının varlıklarını sürdürdüklerine inanılır ve zaman zaman kabirlerinin üzerine su döküp içi su dolu kaplar bırakılırdı.

Her iki inanışında toplumumuza kazandırdığı bu güzel gelenek nesilden nesile aktarılarak devam ediyor. Bunun en güzel örneği her bayram da olduğu gibi bu bayramda da Avanos Asri Mezarlığında yaşandı.

Arefe günü ve bayram süresince Avanos Asri Mezarlığı yine en yoğun günlerini yaşadı. Sabahın erken saatlerinden itibaren mezarlıklara ziyaretlerini gerçekleştirmeye başlayan vatandaşlar, hem dini hem de geleneklerimize uygun olan vecibelerini yerine getirdi.

Ziyaret yoğunluğu ikindi vakti daha da arttı. Avanos Belediyesi tarafından gün boyu mezarlıkta Kur?an-ı Kerim yayını yapıldı.

Zaman zaman gözyaşlarını tutamayan vatandaşlar, kendileri de Kur?an-ı Kerim okumayı ihmal etmeyerek, yakınlarının kabri başında dualar etti.

Her bayram öncesi olduğu gibi mezarlıkların girişinde vatandaşlara kolonya ve çikolata ikramı yapıldı. İlk bayramlaşmalarda yine kabir ziyaretinde karşılaşan eş ? dost ve tanıdıklar arasında yaşandı. Haber: Ali Çamur