Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rusya´da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle uçuş ve rezervasyon iptallerinin önüne geçilebilmesi, yaşanan bu durumun turizm sektöründeki etkilerinin azaltılması ve belirlenmiş hedeflere ulaşılabilmesi için Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine yönelik uygulanan uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği süresini 1.5 ay uzattı.

13 ÜLKE 5 HAVALİMANI

Bakanlığın uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği uygulamasından Rusya başta olmak üzere Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan,Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve İran´dan turizm amaçlı Antalya Gazipaşa- Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas- Bodrum ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına tarifesiz (charter) turistik uçak seferleriyle nisan ve mayıs aylarında turist getiren A grubu işletme belgesine sahip seyahat acentaları yararlanabiliyor.

MÜSTEŞAR AÇIKLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, destekleme ödemelerinin nisan ve mayıs dönemindeki olumlu etkileri ile Rusya´da yaşanan ekonomik krizin turizm sektöründeki olumsuz etkilerinin bir müddet daha devam edeceğinin görülmesi nedeniyle, kapsam dahilindeki ülkelerden belirlenen havalimanlarına turist getiren seyahat acentalarının tarifesiz turistik uçak seferlerinin desteklenmesi uygulamasının, 15 Eylül-30 Kasım 2015 tarihlerinde de devam ettirilmesine karar verildiğini söyledi.

OLUMLU AMA YETERSİZ

Bakanlığın kararını olumlu ama yetersiz olarak değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizmin 12 aya yaygınlaştırılması hedefleri doğrultusunda charter uçak seferlerine verilen 6 bin dolar yakıt desteği uygulamasının sadece BDT ülkelerine değil, başta Avrupa pazarı olmak üzere diğer pazarlara yönelik genişletilmesi gerektiğini söyledi. 12 ay turizm için sürenin de Avrupa ve diğer pazarlar için 1 Kasım-30 Nisan arasında devam ettirilmesi gerektiğini belirten Osman Ayık, bu desteğin sadece Antalya, İzmir ve Muğla´daki toplam 5 havalimanıyla sınırlandırılmasının da yetersiz olduğunu söyledi. İstanbul, Kapadokya gibi havalimanlarının bu destekten yararlandırılmasının daha yararlı olacağını savunan Ayık, "Kapadokya´yı ve 1 Kasım-30 Nisan arası Avrupa ve diğer pazarları kapsasaydı, Japonya, Kore, Çin gibi pazarlarda da çok farklı gelişmeler olabilirdi. 12 ay turizm için çok güzel etkileri olabilirdi. Desteğin devamı olumlu ama bizce yine eksiklikler var ve her seferinde söylememize rağmen bu eksikler giderilmedi" dedi.