Koronavirüs sonrasında özellikle turizm konusunda birçok şeyin değişeceğini aktaran İnal, turizm işletmelerinin ve seyahat severlerin tatil anlayışının ne yönde değişeceğini şöyle anlattı:

“Turizm hayatımızda birçok değişiklik bizleri bekliyor. Bana göre mass turizm artık bitmiştir. Seyahat severler artık haldır haldır otobüslere bineceğine, daha çok butik private turlara yönelecektir.

Her şey dahil oteller ve büyük oteller, kalabalık kitle olgusundan korkan seyahat severlece ikinci plana konulup daha çok butik otellere ilgi gösterecektir.

Konaklama tesislerin ve restoranların popüleritesini artık o mekanın hijyeni ve titizliği ön plana çıkaracaktır.

Erken rezervasyon işlemleri azalacak daha çok insanlar son dakika rezervasyonlarını tercih edecektir. Gemi (Cruise) turları uzun süre toparlanamayacak, elit müşteri kısmını kaybedecektir.

İş adamları bundan sonraki süreçte yatırım hırslarını dizginleyecektir.

Turizm şirketleri yedek akçe bulundurma politikasına dönecek ve kasalarında kendilerini en az 2 yıl idare edecek para bulunduracaktır.

Uçak biletleri artacak, belki 3 kişilik koltukların ortası boş bırakılacak şekilde satışa sunulacaktır. koltuğun masrafı da yanında oturan 2 yolcudan kesilecektir.

Büyük otobüs şirketlerinin Allah yardımcısı olsun. Birçoğunu sıkıntılı günler bekliyor. Balon turizminde son zamanlarda oluşan büyük sepet modasını daha küçük sepetlere bırakacaktır.

Her profesyonel işletme bünyesinde en az 1 sağlık çalışanı bulunduracaktır. Hem misafirlerin hem de çalışanların sağlığını ön planda tutmak için ve denetim için şart olacaktır.

İşçi kesimin sosyal hakları ve statüleri daha da artacak ve değer kazanacaktır. İlk açılan pazar Asya son açılan pazar Latin pazarı olacaktır. Malum Güney Amerika kıtası şu an hala sonbaharda ve soğuk günler yani virüsün yayılma hızı henüz tavan yapmış değil.

Bence en önemlisi; işlerin açıldığı ilk günler turizmcilerin en zor günleri olacak. Banka kredileri ve SGK vergi gibi yükler henüz belini doğrultamayan işletmecilerin kalbine hançer gibi saplanacak.

Turizmcilere uçak yasağının kalktığı ilk günden en az 6 ay daha süre verilmeli.”