Turizmde alternatif etkinliklere yapılan yatırımlar meyvesini veriyor. Kapadokya bölgesinin ünlü balon turları şimdiden dünya markası olurken, yerli ve yabancı turistin de ilgisiyle bölgeye ciddi bir katkı yapıyor. 1 saatlik uçuşun ücreti 5 yıldızlı otellerin gecelik fiyatları ile yarışıyor. Sektör temsilcileri balon gezilerini katma değerli turizmin en önemli örneklerinden biri olarak görüyor.

Sektör atağa geçti

2016 ve 2017 yıllarında darboğaza giren Türk turizm sektörü 2018 yılında adeta atağa geçti. Bu yıl hem yerli hem de yabancı ilgisiyle karşı karşıya kalan bacasız sanayide önemli gelir kalemlerinden biri olan aktivitelere de yoğun ilgi gösteriliyor. Tüm tatil destinasyonlarının tam kapasite çalışması beklenen alanda; balon turu, yamaç paraşütü, ATV ve rafting gibi heyecan tutkunları sektörü de hareketlendirdi. Fiyatlara da yansıyan yoğun talep turizmcinin yüzünü güldürüyor. Dünya çapında da önemli talep artışı söz konusu.

Günde 150 balon uçuyor

Sadece balon turu için düşündüğümüzde 2018 yılında Kapadokya´da 450 bin kişinin uçması bekleniyor. Bunu kişi başı en az 650 liradan 450 bine vurduğumuzda ise ekonomiye 2018 yılsonu için yaklaşık 30 milyon liralık bir katkı sağlanması anlamına geliyor.

/images/haberler/resimler/2018-5/7/1023067709618.jpg

Royal Balon sahibi Mehmet Dinler, balon operasyonun 12 ay boyunca yapıldığını aktararak; sektörün hava durumuna bağlı bir aktivite olduğuna işaret ediyor. 2017´de yaklaşık 247 gün uçulduğunu ifade eden Dinler, 2018 yılsonu için 240 ila 250 gün havalanmayı planladıklarını anlatıyor. Dinler, çalışma şartlarını şu şekilde sıralıyor: “Günde 3 farklı slot var. Öğleden sonraki slot genellikle kış mevsiminde kullanılır. Asıl olan gündoğumu ve gündoğumu sonrası uçuşlarıdır. Slot Genel Müdürlüğü, gün doğumunda 100 balonun uçmasına izin veriyor. Hava müsaitse 50 balonun daha uçmasına izin veriliyor.”

2018 yılında hedef en az 450 bin kişi

Nisan ve mayıs aylarında her gün yaklaşık 150-130 balon uçtuğunu aktaran Dinler, uçuşların genellikle 120´nin altına düşmediğini paylaşıyor. Balon büyüklüklerinin farklılık arz ettiğini belirten Dinler, Türk turizminin zirve yaptığı 2015´te yaklaşık 500 bin kişinin uçtuğunu hatırlatarak, “2016 yılı kriz yılıydı 250 bin kişi uçtu. 2017 yılında tahmini olarak 300 bin civarında kişi uçtu. Bu yıl ise en az 450 bin kişi bekliyoruz” diye konuşuyor.

Biniş ücreti yabancı ilgisiyle arttı

Bu yıl yabancı turist ilgisinin çok fazla olduğunun altını çizen Dinler, “Turizmin kötü olduğu 2016 ve 2017 yıllarında fiyatlar normal seviyelerin altındaydı. Geçen yıl yerli oranı artmıştı. Bu yıl artan yabancı turist sayısıyla birlikte fiyatlar da 2015 yılı seviyesine yaklaştı. Toplam yolcu sayımız 2016 ve 2017´ye göre daha da artacak. Fakat yerli turist sayısında azalma söz konusu olabilir” değerlendirmesini yapıyor. Dinler, yaşanan yoğunluktan dolayı çok mutlu oldukları söylüyor.

Geri dönüş sürüyor

Kapadokya´da yabancı turist çeşitliliği açısından çok şanslı olduklarını kaydeden Dinler, “Çinli turistin yanı sıra Güneydoğu Asya ülkeleri; Singapur, Malezya, Endonezya önemli yer tutuyor. Avrupalı turist henüz dönüş yapmadı ama Brezilya, Arjantin başta olmak üzere Güney ve Kuzey Amerika´dan bir dönüş var” bilgisini paylaştı. Türkiye´nin başka yerleri için de balon turizminin gelişmesi açısından teşvik edici uygulamaların olduğunu belirten Dinler, Pamukkale´yi örnek göstererek; burada artık yavaş yavaş uçuşların başladığını sözlerine ekliyor.

Fiyatlar 150 ile 175 Avro arasında

Fiyatların kişi başı 150 ila 175 Avro arasında değiştiğini söyleyen Dinler, bazı firmaların yerli turiste yönelik indirim yaptığını bildiriyor. Bölgede 25 tane balon firması olduğu bilgisini paylaşan Dinler, “Ekonomiye direkt ve dolaylı katkı söz konusu. Bir balonda ortalama 7 kişi çalışır. Buna birde firmaların diğer operasyonlarını eklersek; 2 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanıyor. Nevşehir ve Kapadokya ölçeğinde düşündüğümüz zaman ise yaklaşık 10 bin kişi bundan dolaylı olarak etkileniyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Artık uçmak için geliyorlar

Önceden yerli ve yabancı turistin Kapadokya´ya gelmişken “balon turuna da katılalım” dediğine işaret eden Dinler, “Şimdi balon o kadar çok popülerleşti ki turistler artık sadece balona binmek için geliyorlar” şeklinde konuşuyor. Uçuş güvenliği açısından firma sayısının sınırlandırıldığını anımsatan Dinler, şunları kaydediyor: Dünya markası olma yolunda hızla ilerliyoruz. İlk dört aylık rakamlar çok umut verici. Bu yıl sektör açısından keyifli bir yıl geçirmeye hazırlanıyoruz. Turizmcinin yüzü gülüyor.

 

Kaynak: Yenişafak