Kapadokya Turizm Çalıştayı´na başkanlık eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, çalıştay sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye turizminde bazı bölgelerin eksiye düştüğünü söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Türkiye genelinde başlatılan çalıştayların bir tanesini Kapadokya´da gerçekleştirdiklerini belirten Dursun, amaçlarının, bölge turizmine ait düşünceleri, çalışmaları yerinde anlatmak, bölgenin turizm sorunlarını dinlemek, söz sahibi olan kurumlar arasındaki işbirliğini sağlamak, yapılanları anlatmak, yapılamayanları ve yapılması gerekenleri sektörün paydaşları ile paylaşmak olduğunu söyledi.

Kapadokya bölgesi için geçmiş yıllara göre turist sayısında azalma konusunun öncelik olarak ele alındığını belirten Dursun, “Bunun sebeplerini araştırdık ve nasıl aşabileceğimizi konuştuk. Bizim bakanlık olarak düşüncemiz bu konuda tanıtım atağını hızlandırmak, yeni bir tanıtım hamlesi yapmak” dedi.

“Kapadokya bölgesine gelen turist profiline bakıldığı zaman bazı ülkelerin artık çekince ortaya koyduğunu ve gelmekten kaçınır olmaya başladıklarını fark ettik” diyen Dursun, “Bu ülkelere yönelik bir takım tanıtma çalışmalarımız var. Japonya bunlardan bir tanesi. Japonya´ya yönelik çok önemli bir tanıtım çalışmamız eylülden itibaren başlayacak. Yine Kapadokya için Hindistan, Çin, Güney Kore büyük bir potansiyel oluşturmaya başlamıştı bunun devamının gelmesi için gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye´yi aşan sorunlar var”

Turizm konusunda Türkiye´yi aşan sorunlar olduğunu vurgulayan Dursun, şöyle devam etti: “Türkiye´nin kendisini aşan bazı sorunlar olduğu ortada. Bölgedeki bazı gelişmeler Irak ve Suriye´de olan gelişmeler, Avrupa´nın kendi içindeki birtakım bölgelerde olan gelişmeler, özellikle Rusya ve Ukrayna´daki krizler Türkiye´yi ister istemez etkiledi, etkilemeye devam ediyor gibi görünüyor. Biz bunun farkındayız ve bunları aşmak üzere krizleri geride bırakmak üzere sektörle çok sıkı temas halinde olmak suretiyle çözümler öneriyoruz, sektörün önerdiği çözümleri dinliyoruz.

Türkiye genelinde çok fazla etki olmayacak gibi görünüyor. Bazı bölgelerde eksiye doğru gidiş var. Özellikle Rusya´daki gelişmelerden dolayı eksiye doğru bir gidiş var. Ama buna karşılık olarak Güney ülkeler diyebileceğimiz halkın Arap turistler diye tabir ettiği bölgelerden çok olumlu bir geliş var. Bu gelişi daha çok Doğu Karadeniz bölgesinde görmekteyiz. Biz bunu biraz daha yaygınlaştırmak üzere bir politika geliştirmek için çalışma yapıyoruz.

Kapadokya bölgesi alacağımız önlemler ile Uzak Doğu ülkelerine yapacağımız tanıtma hamleleriyle daha iyi bir konuma gelecek. Türkiye´de turizm milli gelirde çok önemli payı olan önemli bir sektör. Daha önce öngörülen şekilde hızla yükselen bir trendi vardı. O trendin bir şekilde kazaya uğramaması için 2015 yılına göre 2016´nın daha parlak bir yıl olmasını temenni ediyoruz.” Haber: Alpaslan Körükcü