Nevşehir´in Avanos ilçesinde tüf kayayı oyarak yerin 20 metre altında 1500 metrekarelik bir alana yapılan Türkiye´nin ilk yer altı müzesinde günlük ziyaretçi sayısı 10 kat civarında arttı.

Avanos´ta ailesi 5 kuşaktır çömlek ve seramik işiyle uğraşan bir seramik firmasının sahibi Güray Tüysüz´ün, yaklaşık 1,5 yıl önce, Yeni Mahalle´deki atölyesinin altında tüften oluşan zemini kazarak bin 500 metrekarelik alanda oluşturduğu Türkiye´nin ilk yer altı müzesine ilgi artıyor.

Yer altında 3 bölümden oluşan müzede, farklı dönemlere ait seramik ve çömlek eserler sergileniyor.

Müzenin işletmecisi Tüysüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çömlekçi bir aileden geldiğini, ilçede yer altında bulunan çömlek ve seramik atölyesinin yan tarafındaki tüf kayayı oydurup bu müzeyi inşa ettiğini belirtti.

Müze inşaatının 7 yıl sürdüğünü ve geçen yıl mayıs ayında hizmete açıldığını anlatan Tüysüz, "Tamamıyla kendi imkanlarımızla yavaş yavaş oluşturduk. Dünyada seramik ve çömleklerin sergilendiği ilk yeraltı müzesi burası, başka bir örneği bulunmuyor" dedi.

Müzenin, gönül vererek yaptığı bir proje olduğunu dile getiren Tüysüz, "Burası bizlerin gelecek nesillere bir hediyesi olacak. Bin 500 metrekarelik bir alan var. Artan ilgi nedeniyle müze alanını 5 bin metrekareye çıkartmayı düşünüyoruz. Müzeyi, ilk açıldığı aylarda günlük 100 kişi ziyaret ederken şimdi bu rakam bin seviyelerinde. İkinci etapta kongre salonları yapacağız" ifadelerini kullandı.

"Anadolu´da neler yapıldığını göstermek istedik"

Tüysüz, müzede ilk çağlardan bugüne Anadolu´da neler yapıldığını göstermek istediklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Müzemiz içinde üç ayrı bölüm var. İlk bölümdeki seramik ve çömlek eserler, milattan önce 5 bin yılından 19. yüzyıla kadar geliyor. İkinci bölümde son yüzyılda Türkiye´de yaşamış ve yaşayan ünlü seramik sanatçılarımızın seramik ve çömlek eserlerini tanıtıyoruz. Üçüncü bölümde de her ay bir sanatçı kendi yaptığı resim, seramik ve çömlek eserlerini sergi salonunda sanatseverlere sunuyor."

Sergilenen eserlerin hepsinin orijinal olduğunun altını çizen Tüysüz, dünyanın her tarafında modern müzeler olduğunu ancak bu konseptte bir müzeyle ilk kez karşılaşan yerli ve yabancı turistlerin çok etkilendiğini dile getirdi.

Müzede misafirlerin, hem binlerce yıl öncesine hem de bugüne ait eserleri görebildiklerine dikkati çeken Tüysüz, "Misafirler isterlerse müzemizin yanındaki seramik ve çömlek atölyemizde bu işin nasıl yapıldığını görüp kendileri de deneme fırsatı bulabiliyor. Müze bünyesinde 35 kişiyiz ve çok kıymetli sanatçı arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Seramik ve çömlek yapımcılığına ilgi duyan herkesin bu müze ile atölyeyi görmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.