Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesi, bir Japon turisti öldürdüğü, diğerini ise ağır yaraladığı gerekçesiyle sanık Fatih Uyar`ın, "adam öldürmek, cinsel saldırı, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve nitelikli yağma? suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 94 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasının gerekçesine ulaşıldı.

Sanık Uyar hakkında takdiri indirim uygulamayan mahkeme, buna ilişkin olarak kararda, "sanığa yüklenen eylemlerin niteliğini, yalan söyleyerek mahkemeyi yanıltmaya çalışmak şeklinde ortaya çıkan fiilden sonraki davranışlarını dikkate aldığını" belirtti.

Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında, 9 Eylül 2013?de Japon turist Mai Kurihara`yı öldürülmesi ile Hoshie Teramatsu`yu öldürmeye teşebbüsle sonuçlanan olaya ilişkin bilgiler, dosyadaki delil ve beyanlar özetlendi.

Olay günü sanık Fatih Uyar?ın Zemi Vadisinde gezdiği sırada bölgeyi ziyaret eden Japon turistlerle karşılaştığını ve takip etmeye başladığı, cinsel eğilimi olduğu ileri sürülen sanığın vadide başka kimsenin olmadığı bir sırada Japon turistlere cinsel saldırıda bulunarak birinin ölümüne diğerinin ise ağır yaralanmasına neden olduğu belirtildi.

Sanık Uyar?ın söz konusu eylemleri gerçekleştirirken elinde bulunan bıçakla turistleri tehdit ettiği ve zorla ilişkiye girdiği, bu nedenle Japon turistlerin vücudunda kesikler oluştuğu belirtilen kararda Uyar?ın eylemleri gerçekleştirirken gülmeye devam ettiği kaydedildi.

Kararda, "Sanık cinsel saldırıda bulunurken bir yandan da elindeki bıçakla mağdur ve maktülün vücudunun değişik yerlerine kesi oluşacak şekilde bıçak darbeleri vurmakta ve bıçak darbeleri vurduğu sırada gülmeye devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Uyar`ın sabıkasız olmasına karşın, Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden başka bir dosyada da cinsel saldırı ve yağma suçuna teşebbüs eylemleri nedeniyle yargılandığına vurgu yapılan kararda şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Sanığın cezalandırılması yönüne gidilirken suçun işleniş biçimi, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, suçun işlendiği zaman ve yer göz önünde bulundurularak alt sınırdan uzaklaştırılmıştır.

Sanığın mağdur Hoshie Terematsu`ya yönelik öldürme eyleminin teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle, eylemin işleniş şekli mağdurdaki yara sayısı ve niteliğe, olay nedeniyle mağdurun uğramış olduğu zarar ve çekmiş olduğu acı ile suçta kullanılan araç dikkate alınarak teşebbüs nedeniyle alt sınırdan indirim yapılmıştır.

Sanığın cinsel saldırı eylemlerini bıçakla işlemiş olması nedeniyle TCK`nın 102/3-d maddesi uyarınca cezasından yarı oranında artırım yapılmıştır.

Sanığın
Mai Kurihara`ya yönelik cinsel saldırı eyleminin teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle eylemin tamamlanmış olduğu aşamada dikkate alınarak TCK`nın 35`inci maddesi uyarınca 1/4 oranında indirim yapılmıştır.

Sanığın kişiyi hürriyetinden yoksun kılma eylemlerini silahla işlenmiş olması nedeniylede TCK`nın 109/3-a maddesi uyarınca bir kat, cinsel amaçlı işlenmiş olması nedeniyle TCK`nın 109/5 maddesi uyarınca yarı oranında artırım yapılmıştır.

Sanığa, yüklenen eylemlerin niteliği, sanığın yalan söyleyerek mahkemeyi yanıltmaya çalışmak şeklinde ortaya çıkan fiilden sonraki davranışları ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurularak hakkında TCK`nın 62`inci maddesi uygulanmamıştır."

 
40 DAKİKALIK İŞKENCE

Mahkeme ayrıca Uyar`a yöneltilen hürriyetinden yoksun bırakma ve yağma suçlamalarına ilişkin kararda, "Sanığın gezmek amacıyla vadiye gelen maktül ve mağduru yollarından alıkoyarak eylemlerini gerçekleştirmek amacıyla yaklaşık 40 dakika kadar hürriyetlerinden yoksun bıraktığı ve silah kullanıp tehdit ederek fotoğraf makinesi, MP3 müzik çalar ve paraların bulunduğu çantaları almak suretiyle yağmalandığı kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Kararda, sanığın suçları başkasının işlediği yönündeki ifadelerinin, mahkemeye verdiği savunmalarında cezadan kurtulma amacına yönelik olduğu kanaatine varıldığı ve itibar edildiğine dikkat çekildi.

Olay Göreme beldesi Zemi Vadisi`nde 9 Eylül 2013`de yürüyüş yaparken bıçaklı saldırıya uğrayan iki Japon turistten Mai Kurihara hayatını kaybetmiş, Hoshie Teramatsu ise ağır yaralanmıştı.

Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesinde 3 ay süren yargılama sonunda sanık Fatih Uyar, ağırlaştırılmış müebbet ve 94 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Haber: Alpaslan Körükcü