Türkiye`de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Ocak ayında 1.611,23 Lira olarak tahmin edildi. 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 985,53 TL oldu.

Araştırmada, bir memurun ortalama maaşının %70,12`sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldığı ortaya çıktı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ocak 2015 maaşından geriye yalnızca 688,89 TL kaldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, ?Açıklanan bu rakamlara göre, memur maaşı bir ayda 46 lira eridi? dedi.

Dar ve sabit gelirliler için önümüzdeki dönemin ekonomik açıdan zor geçeceğini söyleyen Çetin, ortalama 65 lira aylık zam alan memurun cebinde sadece 19 lira kaldığını ve bununla 5 ay idare etmesi gerektiğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü; 

Ocak ayına ait asgari geçim sonuçları bu yılın ne kadar zor geçeceğinin de sinyalini vermektedir. Defalarca uyarmamıza rağmen ek zam talebimizi görmezden gelen yetkililer ise kamu çalışanlarını dar boğaza sürüklüyor. Türkiye Kamu-Sen`in Aralık ayı içerisinde yaptığı ek zam eyleminde talep ettiği %12 zam oranının ne kadar haklı ve bilimsel verilerle hesaplandığı bir kez daha kanıtlanmıştır.

2014 yılı enflasyonunun yüzde 8,17 olarak açıklanmasına rağmen gerçek enflasyonun çift hanelerde gezdiği su götürmez bir gerçek olarak karşımızda dururken, yetkililerin hala `Memurlarımızı enflasyona ezdirmedik` açıklamaları akıllara zarardır. Kamu çalışanlarının, 2014 yılını büyük kayıplarla eksi hanelerde tamamladığı, bu kayıpta yetkili konfederasyonun payının çok büyük olduğu ve Hükümetin de memurların çilesini görmezden geldiği açıkça bellidir.? Haber: Alpaslan Körükcü