UNESCO, Uluslararası Gazetecilik ve Toplum Medyası Bölümü, Penza Devlet Üniversitesi ve Zhusup Balasagun'un adını taşıyan Kırgız Ulusal Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinliğe onlarca ülkeden önde gelen bilim insanları katıldı. İnovasyondan ortaya çıkan gazetecilik, dijital dönüşüm ve halkla ilişkiler için yeni alanlara baktılar. Gazetecilik Fakültesi Dekanı Sansyzbay Madiev: «Yeni medya çağında, gazetecilik etik ve hukuk normlarını kesinlikle korumuştur. Toplumu ve gücü birleştiren altın bir köprü haline geldi. Entegrasyon süreci «silahsız cephe» temsilcilerini atlamadı. Gazeteciliğin antropojenik doğası, siyasi ve ideolojik işlevlerinde bir gerileme anlamına gelmiyor, aksine küreselleşme çağı bilgi güvenliğinin önemini gösteriyor» – dedi. Ayrıca Gazetecilik Fakültesi Dekanı Sansyzbay Madiev konferansa katılan tüm katılımcılara başarılar diledi. 

Penza Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sergei Vasin, medya alanında teknik ilerleme sağlanması ve toplumun yararına çalışma gereğine dikkat çekti. Hoca Ahmed Yesevi'nin adını taşıyan Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Askar Turganbayev, nesillerin oluşturduğu değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladı.

«Vashi 6 Sotka'nın» (Moskova) Genel yayın yönetmeni ve yapımcısı Andrei Tumanov (Moskova), modern teknokratik doğasına rağmen klasik içeriğini kaybetmeyen ve internete tam geçişten sonra kağıt versiyonuna dönen Japon basınına atıfta bulundu. Polonya-Kazakistan Ticaret Odası Başkanı Peter Guzowski de aynı fikirde. Halkla ilişkiler gibi iletişimsel yönün olumlu potansiyelini dönüştürmenin ve entegre etmenin önemli olduğuna inanıyor.

Konferansta «Küresel iletişim alanı ve sosyal süreçlerin modellenmesi», 

«Pandemide medya ve iletişim: dijitalleşmenin fırsatları ve riskleri»,  «Küreselleşmiş bir bilgi toplumunda halkla ilişkiler»,  «Uluslararası gazeteciliğin gelişmesinde güncel eğilimlerin medya ve eğitim yönleri»  tematik bölümlerinde güncel konular tartışıldı.

Doktor, Profesör Nazgul Shyngysova

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi 

Gazetecilik Fakültesi

UNESCO, Uluslararası Gazetecilik ve Toplum Medyası Bölüm Başkanı

Almatı/Kazakistan