Sabah’tan Ümit Erkan Demircan’ın haberine göre, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 112’yi arayarak yoğun yağmur nedeniyle Ayvacık Barajı kenarında mahsur kaldığını söyleyen fakat bir daha kendisinden haber alınamayan çevre mühendisi Mürsel Meracıoğlu’nun cansız bedenini Mavi ve Negro isimli köpeklerin bulmasının ardından gözler Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı emrinde görev yapan kadavra köpeklerine çevrildi.

Türkiye’de sadece 7 tane olan hassas burunlu detektör köpeklerin ilk defa su altı arama kurtarma çalışmalarında görev yaptığı ortaya çıktı.

ÖZEL SEÇİLİYOR

10 yıl önceki ceset ve ceset parçacıklarını bulma özelliğine sahip kadavra köpekleri Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı'nda özel olarak yetiştiriliyor. 10 farklı branşta eğitimlere tabi tutulan köpekler bu zorlu süreci tamamlaması halinde kadavra köpeği olarak hizmet veriyor.

HASSAS BURUN

Çürümede cesetten çıkan kokunun, toprağın ya da suyun derinliklerinden yüzeye çıkması nedeniyle kadavra köpekleri hangi çürüme evresinde olursa olsun ceset kokusunu alıp tepki verebiliyorlar.

Bu nedenle sürekli gömdüğü kemiği bulma eğitimleri verilen kadavra köpeklerine su altı arama kurtarma eğitimleri de veriliyor.