Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kuduzla mücadele kapsamında, gelecek 3 yılda doğal yaşam alanlarına uçaklardan 27 milyon doz aşılı yem atılacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yaban hayatında kuduz hastalığının kontrol edilebilmesi amacıyla Avrupa Birliği (AB) destekli yeni bir proje hazırlandı.

Buna göre 2018-2020 yıllarını kapsayacak projede, yılda 2´şer kez olmak üzere toplam 6 uygulama gerçekleştirilecek. Her bir uygulama döneminde 4,5 milyon aşılı yem kullanılacak. 225 bin kilometrekarelik ormanlık ve kırsal alanda havadan aşılama çalışması yapılacak.

Aşılama çalışmaları öncelikli olarak Ankara, Adana, Amasya, Çankırı, Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Sinop, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Samsun, Kayseri ve Kahramanmaraş´ta olacak. Ege Bölgesi´nde de bazı illerde aşılama planlanıyor.

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üç yıl süreyle toplam 27 milyon doz aşılı yemin havadan atılacağı proje kapsamında hizmet alımı yoluyla uçak kiralama ihalesine çıktı.

Bakanlık, AB desteğiyle kuduz hastalığıyla mücadele amacıyla "Türkiye´de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi"ni 2008-2010 yıllarında Ege Bölgesi´nde uygulamıştı.

Yine AB projesi olarak "Kuduz Hastalığına Karşı Ağızdan Aşılama Projesi" ise 2014-2016 döneminde Orta Anadolu Bölgesi´nde hayata geçirilmişti. Bu projede yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun görüldüğü 105 bin kilometrekare alanda senede bir defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yapılmıştı.