Bu amaçla eski mezbahane yanında, Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek olan hayvan barınağının yapım çalışmaları genel hatlarıyla tamamlandı.

Birçok Avrupa Birliği ülkesinde olduğu gibi Avanos?ta da sokak hayvanları sorununa çağdaş çözümler getirmek üzere Avanos Belediyesinin gayretleri ile hizmete geçirilen hayvan barınağında, sahipsiz hayvanlar sokaklardan toplanarak kısırlaştırılmakta,

kuduz, uyuz, iç ve dış parazit aşıları yapıldıktan sonra gözetim altında tutularak karakteristik özellikleri gözlemlenirken sorunsuz ve evcil hayvanlar talep edilmesi durumunda sahiplendiriliyor.

Kısırlaştırılan, küpelenerek kayıt altına alınan ve aşıları yapılan hayvanların rehabilitasyonu tamamlananlar ise 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu gereğince bir süre sonra doğal yaşam alanlarına salınıyor.

Çalışmalar ilçedeki bütün sokak hayvanlarına uygulanarak, başıboş hayvanların bilgisayar ortamında kayıt altına alınarak takibi sağlanacak. Hayvan barınağına gelen ve belli bir erişkinliğe sahip bütün sokak hayvanları kısırlaştırılıyor.

Uyuz ve parazitlere karşı aşılanan hayvanlara kuduz aşısı da yapılıyor. Küpelenerek kayıt altına alınan hayvanların rehabilitasyon programı dahilinde bakımları yapılırken bu süre içerisinde isteyenler tarafından sahiplendirilecek.

Rehabilitasyon programı tamamlanan sokak hayvanları, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanun gereği doğal yaşam alanlarına tekrar bırakılıyor.

Avanos Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Veteriner Hekim Ahmet Demircioğlu, Biyolog Nilgün Taykurt Demir ve hayvan barınağında görevli personel tarafından ilk kısırlaştırma ameliyatları da yapılmaya başlandı. Her gün birkaç sokak hayvanının kısırlaştırma operasyonları ekipleri tarafından yapılıyor.

Çevre Düzenleme Çalışmaları Yapılıyor; Başıboş hayvan sorununa Avrupa Ülkelerinde olduğu gibi çağdaş çözüm yolu sağlayacak olan hayvan barınağının çevresinde de düzenleme ve iyileştirme çalışmaları yapılıyor.

Yeşillendirme çalışmaları da yapılacak olan hayvan barınağı, Kapadokya bölgesinde örnek teşkil edecek bir bakım ve rehabilitasyon merkezi olacak.

Birçok belediye bu sorunu görmezden gelerek sorumluluktan kaçmaktayken, Avanos Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Nevşehir ve ilçelerinde örnek olacak bu hizmeti sağlayabilmek için gayretle çalışmalarını sürdürüyor. Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ