Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca'nın yaptığı yazılı açıklamada, Çanakkale Şehitlik Abidesinin yapımında Basının katkısının büyük olduğunu söyledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı abide yapımının uzun sürdüğünü, sonuçlanmasına da Milliyet Gazetesinin kampanyasıyla gerçekleştiğini kaydeden Karaca, abidenin hikayesinde çok ilginç ayrıntılar olduğunu söyledi. 

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Çanakkale Şehitler Abidesinin yapılış hikâyesi de Çanakkale Savaşları kadar büyük kahramanlıklara ve özveriye şahit olmuştur. İlk Çanakkale Şehitleri Abidesini daha savaş sırasında inşa eden Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu anıtın önündeki fotoğrafı da hafızalara kazınmıştır.

Çanakkale’de Abide için Abidevi Duruş

Türk aydını, Türk ve dünya tarihindeki bu abidevî duruşun Çanakkale Zaferinin asıl mimarlarını anlatan bir abide inşa etmek üzere cemiyetler teşkil etmişlerdir. Türk Milleti, Çanakkale Şehitlerini anmak ve bu unutulmaz kahramanlık hikayesini dünya durdukça hatırlanır kılmak için seferber olmuştur.

Bunların en başında ise Milliyet Gazetesinin tertip ettiği yardım kampanyası ve Çanakkale Şehitleri Abidesi İmar Cemiyeti gelir. Milliyet Gazetesinin dönemin baş yazarı Refi Cevat Ulunay, gerek köşe yazıları ile gerekse Türk kamuoyunda meydana getirdiği hassasiyet ile adı tarihte altın harflerle anılması gereken bir kişidir. Milliyet Gazetesindeki başyazarlık görevi sırasında Çanakkale Şehitleri Abidesi için büyük bir yardım kampanyası başlatılmasına da öncülük etmiştir.”

Abidenin yapılması da en az Çanakkale Zaferinin kazanılması gibi çetin bir mücadeleler dizisi neticesinde gerçekleştiğine işaret eden Başkan Karaca, “Abidenin yapılışı ve yardım kampanyasına kimler katılmamıştır ki, Zeki Mürenler, Muammer Karacalar ve daha nice sanatçılar konserler vermişlerdir. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi takımlar Abide kupaları düzenlemişlerdir.

Kabataş Lisesinde harçlıklarını bağışlayan öğrencilere, Şarkıcısından, sporcusuna, ev hanımından esnafına, İstanbul’dan, Edirne’den Hakkari’ye, Tokat’tan, Kars’tan Muğla’ya binlerce kişi dişinden tırnağından arttırdığını göndermiştir Çanakkale’ye tıpkı 1915’te kınalayıp yavrularını gönderdikleri gibi. Bu vatan bizim, orada benim dedem yatıyor diyen İzmirlisi de Vanlısı da, paramız yok ama cebimizdeki harçlığı gönderiyoruz diyen ilkokullusu da, bugünkü gelirimin yarısı abidenin diyen taksici esnafı da Çanakkale Şehitleri Abidesine sahip çıkmışlardır. Abidenin tamamlanması için lazım olan 900 bin tl den daha fazlasını birmilyonaltıyüz bin lira toplamıştır...

Millet olarak herkes elinden gelenin fazlasını yapmış ve sonunda 1960 yılında açılmasına muvaffak olunabilmiştir. Anafartalar zaferinin 45. yıldönümü olan 21 Ağustos 1960 tarihinde yapılan törenle açılmıştır.” İfadelerine yer verdi.

ABİDEYE TÜRK BAYRAĞI ASILMASININ HAZİN HİKAYESİ

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca Abideye Türk Bayrağı asılmasının önemli olduğuna dikkat çekerek açıklamalarını şöyle tamamladı. Çanakkale ziyaretimiz sırasında tüylerimizi diken diken eden birçok olayın arasında günümüzü ilgilendiren bir tanesini burada paylaşmak isterim. Milliyet Gazetesi Başyazarı Refi Cevat Ulunay, abidenin tamamlanması hengâmında kaleme aldığı bir köşe yazısında abidenin tavanına o dönemde yapılmak istenen anlamsız sanatsal figürlere karşı çıkarak “gökyüzünün ayyıldızlı süsü Türk Bayrağının” oraya konulmasını ister. Bu yapılmayınca da bir başka köşe yazısında bir gün birisinin gelip o ay yıldızlı süsü yerine koyacağını yazar.

Ulunay’ın bu öngörüsü gerçekleşmiş ve 2007 yılında tam 47 yıl sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gökyüzünün ay yıldızlı süsü Türk Bayrağını mozaik olarak Çanakkale Şehitler Abidesinin tavanına işletmiştir.

Buradan Türk Gazetecileri olarak ve TGF olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarınızı sunuyorum.