Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Genel Başkan Yılmaz Karaca, “Dijitalleşme ile birlikte bugün içinde bulunduğumuz olumsuz şartlar nedeniyle yerel medya çok zor duruma düşmüştür. Sektörümüzün bağlı bulunduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının yerel medyaya yönelik acil yerel medya eylem planı/yasasını hazırlayarak Cumhurbaşkanımıza / meclise sunması gerekmektedir. Aksi takdirde bugün birçok gazete, televizyon ve radyo kapısına kilit vuracak, binlerce basın emekçisi işsizlikle karşı karşıya kalacaktır.” dedi

İlan Reklam Gelirlerinin Düşmesi Belimizi Büktü

Zorluklar içerisinde kısıtlı imkânlarla halkın haber alma hakkı için gece gündüz demeden çalışan, yayın yapan yerel ve  yaygın gazete, kurumsal internet haber portalı, TV ve radyoların, koronavirüs salgını nedeniyle  zor günler yaşadığını söyleyen Karaca, şu görüşlere yer verdi ;

 “Anadolu Basını ilan ve reklamlarla ayakta duran bir sektör. Özellikle Basın İlan Kurumu üzerinden alınan resmi ilanlar, yaygın ve yerel gazeteler için can suyudur. Alınan tedbirler kapsamında uzun bir süre icra ve ihale ilanları, duyuruları yayınlanmayacak olması, özel işletmeler de reklam kısıtlamasına gitmesi, gazete  satışlarının tabana vurması,  yaşam mücadelesi veren Anadolu Basınını daha da  güç duruma düşecek, yok olma ile karşı karşıya kalacaktır.”

Anadolu Basını Kurtarılmalıdır

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Korona Virüsü salgını nedeniyle medya sektörünün acilen desteklenmesi gerektiğini söyledi. Karaca, işini, gelirini kaybeden basın emekçilerine maaş verilmesini, gazetecilere faizsiz kredi imkânı sunulmasını önerdi.

Karaca, Anadolu basını için alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı;

- Korona salgınından olumsuz etkilenen medya için “Tedbir Destek Paketi” açıklanmalıdır.

- İşsiz kalan, salgın yüzünden evden çıkamayan ve iş bulamayan basın emekçilerinin maaşı işsizlik fonundan ödenmelidir.

- Gazete Sahiplerine BİK tarafından faizsiz borç imkânı sağlanmalıdır. BİK’nun şubesi dışında kalan illerdeki basın çalışanlarına da faizsiz kredi verilmedir.

 - TV’lerin Uydu bedelleri 6 ay süreyle alınmamalı ve uydu bedeli sonraki süreçte en aza çekilmelidir.

- TV ve Radyolar da Maliye Bakanlığının mücbir sebep kapsamına alınmalıdır.

- Devletin, Belediyelerin ve STK’ların medya sektörüne destek vermesi sağlanmalı, İl Genel Meclisi kararları, Belediye Meclisi ve Encümen kararları yerel gazetelerde yayınlanmalı ve Anadolu basınına sahip çıkılması öngörülmelidir.

- Gazetelerimizden kesilen %15’lik BİK kesintinin tamamen kaldırılması gerekmektedir

- Medya sahiplerine acil kredi imkânı sağlanmalıdır. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp, mürekkep gibi ithal malzemelerin kurdan etkilenmeyecek şekilde ayarlanmaları ve  gümrük vergileri sıfırlanmalıdır.

- Sigorta ve vergiler indirilmelidir. SGK ve Maliye borçları en az bir yıl ertelenmelidir.

- Özel ilan ve reklamlardan vergi alınmamalıdır.

- İnternet haberciliği yasasının çıkartılması sağlanmalı.

- Her daim devletinin yanında olan Anadolu Basını bir an önce desteklenmeli ve gereken tedbirler yasalarla koruma altına alınmalıdır. 

TGF Genel Başkanı Karaca konuşmasının  son bölümünde; “Demokrasinin temel taşı medya için yukarıda belirtmiş olduğumuz tedbirlerin hayata geçirilmesi hususunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran’ı yerel basına can suyu ve destek olmaya davet ediyoruz” dedi.