Türk Dünyası Gazeteciler Federasyon’unun (TDGF) organize ettiği, Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Fon Üniversitesinin ev sahipliğinde Üsküp’te yapıldı.

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Türk Dünyası Film Festivali etkinlikleri çerçevesinde Fon Üniversitesinin proje ortaklığında çekilen “8 Ülke 8 Ana Türk Ana” belgesel filminin kapanış gösterimi görkemli bir törenle yapıldı.

Etkinlik hakkında açıklama yapan TDGF Genel Başkanı Menderes Demir, projeye destek veren herkese teşekkür etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Osmaniye Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan “8 Ülke 8 Ana Türk Ana” belgeseli gösteriminde dereceye giren filmlerin yapımcılarına teşekkür eden Demir, etkinlik boyunca güzel gelişmelerin olduğunu kaydetti.

Demir, programla ilgili; Türk dünyasının bütün renklerinin olduğu bu etkinlik Türk dünyası için onur vericidir. İlim irfan yuvası üniversitelerimizde bu tür projelere destek verilmesi, Türk dünyası sanatına önem verildiğinin bir göstergesidir.” dedi.

Demir, şunları kaydetti: “Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara Bey’in destekleri ile çekimleri yapılan ‘8 Ülke 8 Ana Türk Ana’ filmi gösterimi ile başlayan, dereceye giren filmlerin gösterimi ile devam eden belgesel film gösterimleri Fon Üniversitesinin çok değerli başkanı Sefer Canoski, rektörümüz ve değerli yöneticileri, öğretim üyeleri, Fon Üniversitesinin sanatseverleri ve öğrencilerinin katılımı ile başarılı bir şekilde bitti ve tamamlandı. Proje ortağımız olan Fon Üniversitesi harika ve mükemmel bir ev sahipliği yaptı. Üniversitenin  rektörüne ve öğretim görevlilerine çok teşekkür ediyorum.

Demir: Fon üniversitesine ve Canoski ailesine yürekten teşekkür ediyoruz’

Fon Üniversitesinin başkanı Sefer Canoski’ye ve ailesine şükranlarımı iletiyorum.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC ve son olarak, kapanışı Makedonya / Üsküp’te Fon Üniversitesinin kampüsünde gerçekleştiriyoruz. Değerli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Makedonya / Üsküp gösterimleri proje ortağımız Fon Üniversitesi ev sahipliğinde Allah’a şükür başarılı bir şekilde tamamlandı.”

Büyükelçiğe ziyaret

TDGF yönetim kurulu ve Fon Üniversitesi Başkanı Sefer Canoski, Türkiye Büyükelçiliğini

ziyaret etti.

Yapılan ziyarette, Büyükelçi Tülin Erkal ile görüşüldü. Görüşmede yapılan etkinlik ve çalışmalar hakkında bilgilendirme, TDGF Genel Başkanı Menderes Demir tarafından yapıldı.

Demir, Türk Dünyası 3. Belgesel Film Festivali hakkında bilgi verdi, yapılan çalışmalardan bahsetti.

Fon Üniversitesi Başkanı Sefer Canoski de böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını, anne başlıklı ve konulu filmi bu çerçevede düzenlediklerini, filmdeki ailenin Makedonya’nın doğu bölgesinden seçildiğini, ailenin günlük yaşamının filme konu edildiğini vurguladı.

Büyükelçi Tülin Erkal ise çok memnun olduğunu, mutlu olduğunu, böyle bir çalışmanın yapılmasının öneminden bahsetti.

Erkal, “Doğu Makedonya gerçekten çok alt gelir gurubuna hitap ediyor, Yörük köylerinin olduğu bölge, Türklerin yoğun olarak yer aldığı ve halkın da tarımcılık ile geçindiği bir bölge.” dedi.

Erkal, bir sonraki festivale mutlaka katılmak istediğini aktardı.

Yapılan sohbet toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi ile görüşüldü

TDGF heyeti, Fon Üniversitesi Başkanı Sefer Canoski ile birlikte Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi ile bakanlık makamında görüştü.

Yapılan ziyarette, film festivalinin ana yapısı TDGF Genel Başkanı Menderes Demir tarafından anlatıldı, çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Fon üniversitesinin yaptığı katkılar, projenin hayata geçmesi ve kapanış gala töreni ile ilgili anlatımda bulunuldu. FON Üniversitesi Başkanı Sefer Canoski ise yapılan son toplantıdan, gala kapanış töreninden ve İstanbul’da yapılan gala gecesinden de bilgiler vererek, projenin büyüklüğü ve genişliğinden bahsetti.

Kültür Bakanı Asaf Ademi ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Film festivalinin önemini belirterek, her zaman Kültür Bakanlığı olarak çalışabileceklerini ifade etti.

Ziyaret karşılıklı görüş alışverişi, ilkeler arası neler yapılabilir konusunda fikir teatisi ile sona erdi. Toplu fotoğraf çekimi ve hediye takdiminin ardından heyet Kültür Bakanlığından ayrıldı.

Makedonya Sinema Genel Müdür Vekili Faton Fuzliu ziyareti

TDGF heyeti son yaptığı ziyarette Makedonya Sinema Genel Müdür Vekili Faton Fazliu ile görüştü.

Burada yapılan ziyarette karşılıklı yapılan çalışmalar hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Genel Müdürü Vekili Fazliu, Makedonya sinemasının geldiği yer ve durum, uzun metrajlı filmler, yıllık film bütçesine kadar birçok bilgilendirmede bulundu.

TDGF genel başkanı Menderes Demir de festival hakkında bilgilendirme yaparak, bu sene 3. Türk Dünyası Belgesel Film Festivalini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Fon Üniversitesi ile proje ortaklığı yaptıklarını ve ana temalı filmi konu olarak işlediklerini vurguladı.

Sinema Genel Müdürü Vekili Fazliu da her zaman işbirliği yapabileceklerini ifade ederek, senede 17 festivale imza attıklarını belirtti.

Ziyaret yapılan ikramlar ve sohbetler eşliğinde sona erdi.

TDGF heyetinden Makedonya Devlet Müzesine ziyaret

Makedonya / Üsküp’te bulunan Devlet Müzesi, TDGF heyeti tarafından ziyaret edildi.

Rehberler eşliğinde ziyaret edilen müzede çok tarihi bilgilerin yer aldığı görüldü.

Müze ziyareti yaklaşık bir saat sürdü. Makedonya yakın tarihi ve Osmanlı İmparatorluğunun çekilme sürecini görsellerle ve maketlerle anlatan müze büyük ilgi gördü.

Türk Dünyası gazeteciler Federasyonun Makedonya/Üsküp Fon Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik iki gün sürdü.