Sergi açılışında bir konuşma yapan se-sam Başkanı Yılmaz Atadeniz Türk sinemasının 105 yılda büyük mesafe aldığını son yıllarda sinemanın yerini dizilerin aldığını buna rağmen sinemanın bir sanat dalı olarak gücünü ve etkinliğini her daim sürdüreceğini söyledi.

Açılışta bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan yardımcısı Burcu Kaya Erdem Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonunun Öncülüğünde yapılan Türk dünyası Film Festivaline üç yıldan bu yana proje ortağı olarak destek verdiklerini, Sinema ve Belgeselin  Sanatın çok önemli bir dalı olduğunu ifade ederek Dereceye giren Filmlerin Öğrencilerle buluşturulmasının önemli olduğunu belirterek Festival Tertip komitesine ve katkı sağlayanlara Teşekkür etti.

Açılışta bir konuşma yapan Türk Dünyası Gazetecileri Başkanı Menderes Demir İstanbul Üniversitesi Başta olmak Üzere Türk Dünyasından 11 Üniversitenin Proje ortağı olduğunu Festival ekibi olarak Amaçlarının Belgesel marifeti ile öncelikle Türk Dünyasının akabinde Dünyanın kültürüne ve sanatına katkı koymak olduğunu ifade ederek  İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak ve ekibine destekleri için teşekkür etti ,dünü bugününü konuştular.

Sergi Açılışına Türk Dünyası Sinamacılar Birliği Başkanı Türkmenistan Eski Kültür Bakanı Hojakulu  Narliyev, Kırgızistan Eski Kültür Bakanı  Milletvekili Sadıg Şer Niyaz, Tataristan Müslüman Filmleri Başkanı Milyauşa Aytuganova, Kazakistan Sinema Genel Müdürü Kanat Torabay, Özbekistanlı Yapımcı Yönetmen Abdullayev Ulugbek, Özbekistanlı  yapımcı Yönetmen Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Jüri Başkanı Bakhıt Kayırbekov, Macaristanlı Yönetmen İvan Forgaş,Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel başkan yardımcısı İsmail Kahraman,Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Doğan, İÜ İletişim Fakültesi  Öğretim üyeleri öğrenciler ve  sanatseverler katıldı. Sergi Açılışından sonra Festival açılış filmi olarak  Asırlık Göç Filmi izlendi.

Türk sinemasının 105 yılı

Festival Etkinlikleri kapsamında Türk Sinemasının 105 Yılının dünü bugünü konulu Panel yapıldı. Panelin Yöneticiliğini Dr. Öğretim Üyesi Özlem Arda  ,SE-SAM Başkanı  Yılmaz Ata Deniz ile Film san Vakfı Başkanı Engin Çağlarla Türk sinemasının  geçmişini ve günümüzdeki problemleri ve güzel yanlarını konuşuldu. Panelden sonra Finale kalan Filmlerin Gösterimlerine devam edildi. Gösterimler iki gün boyunca iki salonda yapılacak.

Dereceye giren Filmler 9 ülkede Gösterime Çıkacak

Gala ve ödül töreni 5 Ekim 2019 saat 19.00 İstanbul TRT Tepebaşı stüdyolarında olacak