Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Altunhisar Belediyesi tarafından desteklenen, Türkiye’den Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, 

Azerbaycan’dan Azerbaycan Bakü Devlet ve Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversiteleri,

Kazakistan’dan Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi ve Jurganov Kazakistan Sanat Akademisi,

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi,

Özbekistan’dan Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi, Özbekistan Devlet Sanat ve Medeniyet Enstitüsü,

Makedonya’dan Amarikan Fon Üniversitesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Yakın Doğu Üniversitesi’nin paydaş olduğu 2.Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu; konuyla ilgili sanatçı, akademisyen ve bilim insanlarının bir araya gelerek nitelikli bilgi üretimi ve Türk Dünyasında ortak projeler zemini hazırlanmasını amaçlamaktadır.

Sempozyuma 12-14 Mayıs tarihleri arasında 3 gün boyunca yüz yüze 63 ve 10 makalede çevrim içi olmak üzere, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, KKTC, Bangladeşli akademisyenler tarafından sundular.

Sempozyum, Ömer Halis Demir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sergi Salonunda öğrencilerin resim ve tasarım sergisi ile başladı. Sergi açılışı Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamdi Doğan, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya Avşar, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir yurt dışından gelen akademisyen ve öğrencilerin katılımı ile yapıldı.

Sergi açılışından sonra sempozyum açılışına geçildi, açılışta konuşan Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof Dr Ziya Avşar, fakülte olarak bu sempozyumda yer almaktan çok mutlu olduklarını ifade etti.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (TDGF) Genel Başkanı ve Türk Dünyası Kültür Sanat Sinema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Menderes Demir; "TDGF ve Türk Dünyası Kültür Sanat Sinema Vakfı olarak festivaller, sempozyumlar yapıyoruz.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile yedi yıldır paydaş olarak çalışıyoruz. Amacımız Türk Dünyası’nın İletişim Kültür ve sanatına katkı sunmak. Müşterek çalışmalar yapılmasına aracılık etmek.

2.Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumuna ev sahipliği yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesine, Rektör Prof.Dr. Hasan Uslu’ya teşekkür ediyorum. Türk dünyası Niğde ile buluştu, diyebiliriz. Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Milletvekillerimiz, Niğdeliler destek verdiler. Bu heyecan ve destekle ileride çok daha güzel işler olacak.” dedi.  

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, "Türklük çok farklı bir şey, bir İngiliz, bir Fransız, bir Alman gibi bir şey değil. Tarihin köklerinden gelen bir şey. İnanılmaz. Bizler Türkiye'de yaşadığımız için bunu tam olarak bilemiyoruz. Ne zaman yurtdışına gitsek bize karşı inanılmaz bir ilgi var. Bizlere sevgi gösteriyorlar. Bu duyguları ancak onlarla beraber olduğumuz zaman görebiliyoruz. İnşallah bundan sonra da birliğimiz beraberliğimiz daim olur. Önemli olan bu faaliyetleri sürdürebilecek dirayete sahip olmak. Biz de Üniversite olarak yapmaya devam edeceğiz. Bugün nasılsa yarın da öyle olacak, inşallah bizden sonra gelenler de bu şekilde devam edeceklerdir. Türkiye Türkiye'den büyüktür. Sempozyumun Türk dünyasına hayırlı olsun.” dedi.

Konuşmalardan sonra bildiri sunumlarına geçildi. Bildiriler Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı tarafından dijital ortamda ve kitap şeklinde yayınlanarak bilim camiasına sunulacak.