TÜRKÇE ADI     : UN AKARI

LATİNCE ADI    : ACARUS SIRO 

İNGİLİZCE ADI : FLOUR MITE

Depo Gıdalarını Enfeste Eden Akarlar ve Riskler

Bazı  gıda  maddeleri,  muhafaza  süresince  çok  sayıda  akar  türü ile  enfeste  olabilmektedir.  Bu akar türleri depo  akarları olarak tanımlanmaktadır. Çok sayıda akar  türü,  fındık,  tütün,  tohum,  un,  tahıl,  kurutulmuş  meyve  ve  sebzeler, hayvan  yemleri,  peynir, süt  tozu,  şeker, biber gibi  depo  gıdalarını  ve  diğer  organik  kalıntıları  içeren  yerleri  enfeste  ederler.  Hem tahıl akarı hem de peynir akarı yaklaşık  0,3‐0,66  mm  uzunluğunda  ve  yarısaydam inci  beyazı  rengindedir.  Özellikle  tane tohum  akarlarının  yoğun enfestasyonu  akar  yığınlarını  içeren kahverengimsi bir “akar  tozu”na  neden olurken;  bu toz baş ve işaret parmakları arasında  ezildikten  sonra  el  koklandığında  nane  aromalı  bir  koku  meydana   gelir.  Açılan rafların yüzeyinde, un poşetlerinin  altında,  peynir  veya  diğer  gıdaların  üzerinde  kahverengimsi  tabaka  veya kümelenmiş halde akar tozları görülebilir. Böyle kümelenmiş haldeki tozlar, derilerini  ve dışkılarını bırakan canlı veya ölü akarları içerir. Bu akarlar, çoğunlukla  nemli, ıslak  yerleri  tercih  ederler.  Bazen,  enfeste materyallerin,  gıda  maddelerinin  yüzeyleri  çok  sayıda  akar  bulunması  nedeniyle  hareket  ediyormuş  gibi  gözlenir.  Ortam  neminin  yüksek  olması  akar  gelişimini  teşvik  etmekte  olup  özellikle  hububat  akarları  mantar  gelişimi  ile  birlikte  görülmektedir.

Depo Akarları 

1.    Lepidoglyphus destructor 
2.    Glycyphagus domesticus 
3.    Tyrophagus putrescentiae 
4.    Acarus siro Linnaeus 
5.    Aleuroglyphus ovatus 
6.    Suidasia medanensis 
7.    Thyreophagus entomophagus 
8.    Tyrolichus casei Oudemans 
9.    Chortoglyphus arcuatus 
10.    Blomia tropicalis.

Hijyenik olmayan çevre koşulları, uygun olmayan depolama  yöntemleri  gıda  kontaminasyonuna  ve  akar  gelişimine  zemin  hazırlar.  Asya  ve  uzak  doğu  ülkelerinde  genellikle  kontamine  gıdaların,  hijyenik  olmayan  koşullarda  üretilen  ya da tüketilen  yiyeceklerin neden  olduğu alerjik hastalıklar  bildirilmektedir.  Buna  karşılık  birçok  Avrupa  ve Orta  doğu  ülkelerinde  gıda  tüketim  alışkanlıklarına  göre  çeşitlenen,  peynir  ve  hububat  akarlarının  neden  olduğu  vakalar  bildirilmektedir. Depo  gıdalarını  kontamine eden akarlar, dermatit gibi deri  hastalıklarına ve alerjik astım gibi solunum sistemi hastalıklarına  da neden olur.  Akarla enfeste  olan gıdalarla uzun  süre  temas edilmesi, enfeste gıda maddelerinin elle işlenmesi sonucunda  fırıncı veya bakkal kaşıntısı olarak adlandırılan dermatit (irritabl kaşıntı) gelişimine neden olabilir.  

Akarların  neden  olduğu  solunum  sistemi  rahatsızlıklarında gözlenen  belirtiler,  akarların ve ölü akar  parçacıklarının ya da salgıladıkları  maddelerin direkt  inhalasyonu  ile  oluşmaktadır.  Aynı  zamanda,  içinde  akar  bulunan  enfeste  gıdalar  sindirim yoluyla alındığında,  mide  rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.  

Un  akarı  ile  kontamine  balık  (balığın  akarla  enfeste una batırılarak pişirilmesi, vb.), çörek gibi gıdaların tüketilmesi,  çocuklarda  ve  duyarlı  bireylerde  oral  akar  anaflaksisi  gibi  şiddetli  anaflaktik  reaksiyonlara  neden  olabilir. Gıda  kaynaklı  anaflaksi,  günümüzde  acil  servislerde  ve  hastanelerde  tedavisi  yapılan  anaflaksi  nedenlerinin  başında  gelmektedir.  Her  yaş  grubunda  ve  her  türlü  gıda  tüketimine  bağlı  olarak  gelişebilmektedir.  

Depo  gıdalarını  sıklıkla  enfeste  eden  ve  dünyada  yaygın  olarak  görülen  akar  türleri  Acarus siro Linnaeus (un,  tohum, hububat akarı), Tyrophagus putrescentiae (küf akarı),  Tyrolichus casei Oudemans  (peynir  akarı)’dır. Acaridae ailesinin bir parçası olan gıda akarlarına kurutulmuş ve öğütülmüş  gıda maddelerinde sıklıkla rastlanmaktadır.   

Erzurum’da yapılan bir çalışmada il merkezinde depolanan  çeşitli  ürünlerde  akar  varlığı  incelenmiştir.  1995‐1997  yılları  arasında  19  ay  süre  ile  209  gıda  örneğinden  685  akar  izole  edilmiştir. Bulunan  akar  türleri  Proctolaelaps pomorum, Cheyletus malaccensis, C. eruditus,  Acarus siro,  Tyrophagus putrescentiae,  Lepidoglyphus destructor, L. michaeli  ve Quadroppia quadricarinata  olup,  bunlardan P. pomorum, L. michaeli, Q. quadricarinata  Türkiye akar faunasına  katılan  yeni  türler olarak bildirilmiştir.  Bu  çalışmada  mercimek,  arpa,  buğday,  un,  kepek,  mısır,  fasulye,  gendime  (yarma),  pirinç  ve  fiğ  en  çok  kontamine  olan ürünler arasında  gösterilmiştir.  Bu çalışmada da peynir incelenmemiştir. Uzun süre  saklanan  gıdalarda  bulunabilen  B. freemani  duyarlı bireylerde sistemik aşırı duyarlılık  etkeni  bir  depo  akarıdır. Bir  küf  akarı  olan  Tyrophagus putrescentiae  özellikle peynir gibi  yağ  ve protein  açısından  zengin  olan  depolanmış  gıda  maddelerini  enfeste eder. Nem ve sıcaklık yaşam  siklusunu etkileyen en  önemli faktörlerdir. Hububat  depolarındaki  akarlar,  mesleksel  alerji  etkeni  olarak  bildirilmektedir. Hububat  işçilerinde  akar  enfestasyonuna bağlı meslek  hastalıkları işe bağlı alerjiler görülmektedir. Akarlar, özellikle kırsal alanda  çalışan  bireylerde  alerjik  rinit,  astım  ve  konjonktivit  gibi  sağlık  sorunlarına  yol açar. 

Depo akarları, atopik  dermatitli  köpeklerde  de  en önemli alerjen kaynağıdır. Tyrophagus  Acarus, ve Lepidoglyphus  türlerine karşı duyarlılık yüksek  olup,  depo akarları için  kedi  ve  köpek  kuru mamaları  potansiyel bir enfestasyon kaynağıdır.  

Gıda Maddelerini Akar Enfestasyonundan Koruma Ve Kontrol Yöntemleri 

Nem ve sıcaklık gibi ortam koşulları, gelişimleri için uygun  olduğu  sürece  akarların  kontrol  altında  tutulması  güç  olmaktadır.  Gıda  maddeleri  sadece  kuru  ve  temiz  yerlerde  tutulmalı,  rutubetli  ve  havasız  ortamlarda  saklanmamalıdır.  Nem  oranının  düşürülmesi,  havalandırmanın  iyileştirilmesi  ve  sıcaklığın  düşürülmesi,  akar  gelişimini  engelleyen  faktörler  olduğu  için  ürün  depolarında  bu  hususlara  dikkat  edilmelidir.  Kontaminasyonların  önlenmesi  için  ürün depolarında akarların barınmasına  olanak  veren  koşulların da ortadan kaldırılması yararlı olacaktır. Özellikle,  riskli ürünlerin saklandığı  depolarda ortam nemi %60’tan  fazla  olmamalıdır. Depolanacak tahıllarda ise nem oranının  %13’den  fazla  olmamasına  dikkat  edilmelidir.  Akarla  kontamine olmuş gıda maddelerinin yaşam alanlarına (ev,  işyeri,  okul,  vb.)  taşınmaması  gereklidir.  Kedi  ve  köpek  beslenmesinde  kullanılan  kuru mama  gibi  ürünler,  paketlenmiş  olarak  satın  alınmalı,  kuruserin  bir  yerde,  kapalı  olarak muhafaza edilmelidir.   

Bu nedenle, riskli  coğrafik  konuma  sahip  bölgelerde  ürünlerin  depolama  ve  saklama  koşulları  göz  önüne  alınarak,  yapılacak  ani  ısı  değişiklikleri, akarın üremesi ve yayılmasına da önleyecektir.  Depolarda  akar  gelişimini  önlemek  için  kullanılan  fenilpiperazin gibi piperazin türevleri etkili olabilmektedir.  Özellikle  bornyl  acetate,  ceudesmol,  geraniol  Dermatophagoides spp.  ve  Tyrophagus putrescentiae (Schrank) türüne karşı etkilidir. Gıda depolarında  akar  gelişimini önlemek için 6 ve 9 karbonlu aldehitler de  önerilmektedir. Çin  ardıçı  (Juniperus chinensis)  yapraklarından elde edilen esansiyel yağların toz akarlarına ve  gıda akarlarına  karşı etkili  olduğu  bildirilmiştir.