?Gelecek yıllar için sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirmek her zaman düşünülen ve amaçlanan bir ilke olmuştur.

Bunun sağlanabilmesi ve bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişebilmeleri için en ideal beslenme yönteminin ise emzirme olduğu bilinen bir gerçektir. Anne sütü ile beslenmek her bebeğin, bebeğini emzirmek ise her annenin hakkıdır.

Neden sürekli anne sütü en iyi besindir diyoruz? Çünkü yeni doğan bir bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan her besini tek başına sağlayabilen, gelecekteki okul başarısını bile olumlu etkileyebilen mucizevi bir besin anne sütü.

Aynı zamanda anne sütü; en doğal, en taze, en ekonomik besindir. Diğer yandan hastalıklardan koruyucu antikorlar içerir, bebeğin orta kulak iltihabı, solunum yolu enfeksiyonları, ishal, gaz ağrıları vb. hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar.

Bugün, anne sütüyle beslenen bebeklerin zeka düzeylerinin, mamayla beslenenlere göre 8 puan daha yüksek olduğu ve çocukların derslerinde daha başarılı oldukları bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Anne sütündeki demirin vücutta kullanımının yüksek olması nedeniyle anne sütü alan bebeklerde kansızlık daha az görülür. Emzirme, sadece bebek için değil emziren anne için de çok faydalıdır. Annelerde emzirme, yumurtalık ve meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Özellikle emzirme süresi arttıkça kanser riski düşmektedir. Tüm bu yararları bilmemize ve emzirme ülkemizde geleneksel, yaygın bir uygulama olmasına rağmen anne sütünün teşviki için daha çok çaba sarf etmek zorundayız.


Neden Daha Çok Çaba Sarf Etmek Zorundayız?

1998 yılında yapılan TNSA`da 0-3 aylık bebeklerin sadece anne sütü alma oranının %9.4 olduğu belirlenmiş, bu oranın 4-6 aylık bebeklerde ise %1.3? lere düştüğü saptanmıştır.

Ayrıca annelerimiz, anne sütünün yararlarını bilmelerine rağmen nasıl emzirecekleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarından sütü yetmediği düşüncesiyle ek besinlere erken başlamaktadır. Bu ise bebeğin büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkilemekte, sık sık hastalanmasına neden olmaktadır.

Ülkemizde, her bebeğin doğumdan hemen sonra emzirilmeye ihtiyacı var. Annelerimizin emzirmenin yararları konusunda ikna edilmelerinden çok, nasıl emzireceklerinin öğretilmesine ve bunu uygulamak için desteklenmeye ihtiyaçları var.

ANNELER; Yeni doğan bebeklerinizi doğumdan sonra hemen emzirmeye başlayınız, ilk 6 ay ?sadece? anne sütü veriniz, 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmeye 2 yıla kadar devam ettiriniz. Bebeğinize emzik ve biberon kullanmayınız.? Haber: Erdal Kesici