Yayımlanan mesajda şu ifadelere yer verildi; “Sağlık ordumuzun vazgeçilmez bir parçası olan tüm diş hekimlerimizin “Diş Hekimliği Günü”nü kutluyoruz.

“Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” 22 Kasım’ı da içine alan “Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Bu hafta, mesleki sorunların dile getirilmesi, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığının arttırılması, koruyucu diş hekimliği hizmetleri kavramına dikkat çekilmesi ve ayrıca diş hekimliği hizmetlerine ilişkin kamuoyu oluşturulması anlamında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Ağız ve diş hastalıkları dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız diş hastalıklarının; şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, büyüme-gelişme geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynadığını gösteren kanıtların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle ağız diş sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan önce koruyucu önlemlerle engellenmeleri, hastalıklar açığa çıktığında ise hızlıca tedavi edilmeleri gerekir.

Ne yazık ki diş hekimine gitme sıklığının düşük olduğu ülkemizde, yıkıcı özellikte olan ağız-diş sorunlarında tedavi, genellikle hastalığın ilerlediği dönemlerde yapılmaktadır. Tedavideki gecikme ise ağız diş sağlığı ve genel sağlığı bozarken ayrıca sağlığa ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına neden olmaktadır.

Türkiye’deki mesleğimizin tüm paydaşlarının katılımını sağlayarak, koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin halka yaygın bir şekilde ulaşmasını sağlayacak sağlık politikaları geliştirilerek, Toplum Ağız Diş Sağlığı verilerimiz, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diş hekimleri Birliği hedeflerine ulaştırılmalıdır.

Kapadokya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak, “Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin Geliştirilmesi” konusunda öğrencilerimize ve toplumumuza olan sorumluluğumuzu yerine getirecek eğitim ve uygulama çalışmalarımız önceliğimizdir. Bu anlamda yürütülecek, ölçülebilir koruyucu programlarla başta bölgemizde olmak üzere tüm toplumun ağız-diş sağlığı seviyelerinin yükseltilmesi çalışmaları birinci hedefimizdir.

“22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” tüm meslektaşlarımıza ve halkımıza kutlu olsun.

Toplumun her kesiminin ağız-diş sağlığı konusunda duyarlılıklarının en az günde iki defa olmak üzere ve tüm yıl boyunca devam etmesini dileriz.”