KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Rektörleri “Ahilik Haftası” kutlamaları kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ)  Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın davetiyle Kırşehir’de buluştu. Ağalar Konağı Kültür Evinde gerçekleşen buluşmaya Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Zekeriya Mızrak ile KOP Başkan Vekili Halil İbrahim Tongur katıldı.

Rektör Karakaya: “KOP Bölgesi üniversiteleri olarak ülkenin geleceğine dair söyleyeceklerimiz var”

Programın açılış konuşmasını yapan Kırşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, KOP Bölgesi üniversiteleri ile uyumlu bir sinerji yakaladıklarını belirterek sözlerine başladı. 2020 UNIKOP Dönem Başkanlığını yürüten Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yaşanan pandemi nedeniyle yapılması planlanan bazı çalışmaların ertelendiğini anlatan Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Değerli rektörlerimizle birlikte gün boyunca yapacağımız istişarelerde bu şartlar altında neler yapabileceğimizi konuşacağız. Üst kurul toplantısı sonucunda çıkacak kararlar bizim için çok önemli. KOP Bölgesi Üniversiteleri olarak 350 bine yakın öğrencimiz ve 10 bine yakın öğretim elemanımız ile büyük bir birliğiz. Bizim bu birlikle ülkenin geleceğine dair söyleyeceğimiz çok sözlerimiz var. Bugün de burada Anadolu’da insan yetiştirme metodu olan Ahilik ile ilgili olarak sizlerin değerli görüşlerine yer vermek istiyoruz. Ahilik medeniyetimizin önemli bir değeri ve biz buradan Türkiye ve Dünyaya ulusal bir mesaj vereceğiz.”

Genel Müdür Erkan: “Ahilikle ilgili etkinliklerde üniversitelerin katkısı çok büyük”

Rektör Karakaya’nın ardından Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan konuşma yaptı. Ahilikle ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Erkan, Ahiliğin baş şehrinin Kırşehir olması nedeniyle organizasyonların şehrimizde gerçekleştiğini belirtti. Farklı illerde gerçekleştirilen etkinliklerde de üniversitelerin önemli katkılar sağladığını anlatan Erkan, bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Vali Akın: “Ahilik Haftası etkinliklerimizi büyük bir özenle gerçekleştiriyoruz”

Kırşehir Valisi İbrahim Akın ise, Ahilik Teşkilatının prensiplerini gelecek nesillere aktarmak ve Ahilik Teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran-ı Veli’yi anmak üzere her yıl Ahilik Haftası etkinlikleri düzenlediklerini söyledi. Yaşanan pandemi nedeniyle etkinlerin bazılarını kalabalık oluşturmayacak şekilde büyük bir özenle gerçekleştirdiklerini anlatan Vali Akın sözlerine şu şekilde devam etti: “Siz değerli rektörlerimizi Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında şehrimizde ağırlamaktan çok mutluyuz. Sizlerin gözünden Ahiliği değerlendirip ahiliğe dair görüşlerinizi almak bizim için çok önemli. Önümüzdeki dönemlerde umarım daha sağlıklı günlerde etkinlikler gerçekleştirebiliriz.”

Rektör Aktekin: Ahi Evran Veli ticari ahlakla birlikte dayanışma ve paylaşmaya da öncülük etmiştir

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin Anadolu’da temellerini oluşturduğu Ahilik ilkeleriyle esnaf ile sanatkârları, ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirdiğine vurgu yapan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Ahi Evran Veli’nin bununla birlikte o dönemde Anadolu'da birliğin, beraberliğin ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük ettiğini söyledi.

Ahiliğin başşehri olan Kırşehir’de böyle önemli bir etkinlikte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten ve emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Aktekin ayrıca, tüm esnaf ve sanatkârların “Ahilik Haftası”nı kutladı.

Başkan Tongur: “Çırağı olmadığınız işin ustası olamazsınız”

Programda son olarak KOP Başkan Vekili Halil İbrahim Tongur bir konuşma yaptı. Ahilik teşkilatının kalkınmaya olan etkilerine dair açıklamalarda bulunarak sözlerine başlayan Tongur, Ahiliğin “Çırağı olmadığınız işin ustası olamazsınız.” düsturuyla gelişen bir teşkilat olduğunu belirtti. Ahilik ilkelerinin günümüze ışık tutacağına inandığını söyleyen Tongur sözlerine şu şekilde devam etti: “Her alanda olduğu gibi kalkınma alanında da projelerin sürdürülebilirliği açısından Ahiliği ortaya koyduğu disiplinin maddi ve manevi değerlerini yaşattığımızı düşünüyorum. Usta, kalfa, çırak ilişkilerinin hala devam ediyor ve bu ilişkilerin kalkınma ile birlikte sosyal ilişkilere de olumlu yansıdığını düşünüyorum. İnsan hayatına dokunan her şey faydalıdır. KOP Bölgesi de Ahilik açısından bakıldığında birlikteliği ifade ediyor. Hem eğitim açısından hem de birlikte gerçekleştirilebilecek projeler açısından her yıl bir araya gelerek ortak çalışma kültürü ile Ahilik modelini biz de yaşatmaya çalışıyoruz.”

Ahilik hakkında değerlendirmelerde bulunarak düşüncelerin paylaşıldığı programda Ahi Evran-ı Veli’nin ve Ahilik felsefesinin öneminden bahseden UNİKOP Rektörleri de; yapılabilecek çalışmalar ve Ahiliğin günümüze yansımalarına dair istişarelerde bulundular.