Kazakistan bağımsızlığını kazandıktan sonra bu seçimin önemini anlamaya ve bir dil politikası uygulamaya başladı. Üç dillilik, zamanın zorunluluğudur, insanların bilgilerini, becerilerini genişletmelerine ve insanlar arasında karşılıklı anlayışı geliştirmelerine yardımcı olur ve dil yeterlilik derecesi ana kriterlerinden biridir. Bugün, başka bir yerde halkının yalnızca bir dil konuştuğu ülkeler olduğunu hayal etmek imkansız. Aslında birkaç dil bilgisi, muazzam bilgi ve yenilik akışı ile büyük bir küresel dünyaya bir pencere açmaktadır.

Üç dilliliğin makul, yetkin ve doğru şekilde uygulanması, herhangi bir ortama iletişimsel olarak adapte olmamızı sağlayacaktır.

Ülkemiz çok uluslu bir devlettir ve bugün özellikleri Kazakistan Cumhuriyeti Dil Politikası Kavramı'nda verilen dil durumunun da gösterdiği gibi, kültürel ve dil gelişiminin zor ve çelişkili bir döneminden geçmektedir. Dil politikası alanındaki hemen hemen tüm belgelerde ana fikrin birkaç dile hakim olma ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Kazakistan Cumhuriyeti'nin dil politikası kavramı, Kazak dilini devlet dili olarak, Rusça'yı bilim ve teknolojinin çeşitli alanlarında ana bilgi kaynağı olarak, yakın ve uzak dış ülkelerle iletişim aracı olarak tanımlamaktadır. Aynı zamanda, dünya dilleri, özellikle de İngilizce bilgisi olmadan dünya ekonomik alanına entegrasyon mümkün değildir. Yoğun çalışmasıyla bağlantılı olarak, Kazakistanlıların çoğu için dil durumu tamamen çok dilli olarak tanımlanabilir. Yani bugün nesnel gerçekler öyle gelişiyor ki, iki dillilik Kazak toplumunun en önemli unsurlarından biri dil eğitimi olan Kazak toplumunun özelliği haline geliyor. Bu bakımdan dil eğitimi sorunu yeni bir anlam kazanıyor. Başlangıç noktası, herhangi bir dilin çalışılmasına, bu dili konuşanların kültürlerinin incelenmesi eşlik etmesi gerektiği fikridir. Bu bağlamda, sonucu toplumun vatandaşlarının çok dilliliği olması gereken çok dilli kültürel eğitimden bahsetmek meşru olacaktır. Ek olarak, geleneksel dil politikası kavramlarını ve bağımsızlık döneminde gelişen dil durumunu objektif olarak yeniden düşünmek gerekli hale geldi. Ülkenin ilk Cumhurbaşkanı N.A. Nazarbayev, milli eğitime yüksek taleplerde bulundu. Kazak okullarından mezun olanların yurtdışındaki üniversitelerde öğrenimlerine rahatlıkla devam edebilmeleri için eğitimin rekabetçi ve kaliteli olması gerekir. Eğitim sürecine üç dilde öğretmenin tanıtılması, elbette, temel yetkinliklerinden biri üç dillilik olan Kazakistan Cumhuriyeti'nde Eğitimin Geliştirilmesi Kavramının 2015 yılına kadar uygulanmasına yönelik önemli bir adımdır Avrasya çok kültürlülüğü, iletişim ve teknokrasi. Kavramın ana hükümleri, modern bir okul mezunu için yüksek kaliteli bir yabancı dil bilgisine duyulan ihtiyaçtan bahseder; bu, dünyadaki bilim ve teknolojinin yoğun hızı ve gelişim düzeyi gerektirdiğinden, bu acil hayati bir gerekliliktir. Gerekli teorik ve pratik bilgi, beceri ve becerilerin daha iyi ve daha eksiksiz edinilmesi için yabancı dilde akıcılık.

Günümüzde yabancı diller önemli bir rol oynamaktadır: çeşitli ülkeler ve halklarla ilişkilerin giderek daha fazla geliştiği bir dönemde yaşıyoruz. Okuldan ayrıldıktan sonra hangi mesleği seçersek seçelim, hangi alanda çalıştığımıza bakılmaksızın, en az bir yabancı dil bilgisi basitçe gerekli olabilir. Tüm dünya dilleri arasında İngilizce artık ayırt ediliyor. Dünyanın en önemli dili, siyasi, bilimsel ve ticari ilişkilerin dili haline geldi.

Bilgisayar teknolojisinin dilidir. Pek çok bilimsel literatür İngilizce olarak yazılmıştır. Her iyi uzmanın bu dili bilmesi gerekir. Yabancı dil öğrenmek kolay değil. Bu, çok zaman ve çaba gerektiren uzun bir süreçtir. Birkaç dil bilgisi, kendinizi ve çevrenizdeki dünyayı daha iyi anlamanızı mümkün kılar.

Dr. Profesör Almaş Seydikenova

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Fakültesi

Diplomatik Tercüme Bölümü Başkanı

Almatı/Kazakistan