25 Ekim 1990'da Kazak SSC Yüksek Sovyeti, Kazak SSC Devlet Egemenliği Deklarasyonu'nu kabul etti. 1 Aralık 1991'de, Kazakistan'da ülke çapında ilk ancak tartışmasız cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı ve Kazakistanlı seçmenlerin çoğunluğu Nursultan Nazarbayev'e oy verdi. 10 Aralık 1991'de Nazarbayev, Cumhuriyet Sarayı'nda ciddiyetle yemin etti ve halkın seçtiği Kazakistan'ın cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

Aynı gün, cumhuriyetin Yüksek Sovyeti, Kazak SSR'sini Kazakistan Cumhuriyeti olarak yeniden adlandırmaya karar verdi.

Kazakistan Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin 16 Aralık 1991 tarihli kararı ile "Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Bağımsızlığı Hakkında" Anayasa Kanunu kabul edildi. Ülke her yıl bugünde Bağımsızlık Günü'nü kutluyor. Bugün Kazakistan bağımsız, demokratik ve yasal bir devlettir. Maliye Bakanlığı istatistik komitesine göre 1 Ekim 2020 itibarıyla cumhuriyetin nüfusu 18,8 milyonu aşıyor. Kazakistan, bölge bakımından dünyada dokuzuncu sırada yer almaktadır.

Ülke cumhurbaşkanı tarafından yönetiliyor, hükümete başbakan başkanlık ediyor. Kazakistan parlamentosunun iki odası var: üstteki Senato, alttaki ise Mazhilis.

Kassym-Jomart Tokayev 20 Mart 2019'dan beri Kazakistan Cumhuriyeti'nin şu anki Cumhurbaşkanıdır. “Amacım toplumun birliğini sağlamak ve her vatandaşın haklarını korumaktır. Kazakistan'ın ulusal çıkarlarını her zaman ve her yerde savunacağım” dedi. Kassym-Zhomart Tokayev. Kazakistan resmi olarak iki dilli bir ülke, ancak şimdi hükümet üç dilliliğe doğru ilerliyor. Kazak dili devlet dili statüsündedir, Rusça resmi dildir. Kazakistan bağımsızlığını kazandığından beri BDT, ECO ve SCO'nun bir üyesi oldu. Buna ek olarak, cumhuriyet, eski Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan diğer bazı ülkelerle birlikte, Avrasya Ekonomik Birliği'nin bir parçasıdır. Kazakistan ayrıca BM, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı, Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi, Türk Konseyi ve İslam İş birliği Teşkilatı üyesidir. NATO’nun Barış için Ortaklık programına aktif olarak katılıyor.

Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev, Ekim 2020'de Ulusal Kamu Güven Konseyi'nin dördüncü toplantısında, 2021'i Bağımsızlık Yılının 30. Yıldönümü ilan etme kararını açıkladı.

Bağımsızlık Günü milli bayramdır. Kazakistanlılar genellikle 16-17 Aralık olmak üzere iki gün kutlarlar.

Doktora öğrencisi Telgaraev Kuanyshbek

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Fakültesi

Diplomatik Tercüme Bölümü

Almatı/Kazakistan