Üniversitenin Damat İbrahim Paşa Yerleşkesi Tafana Tesislerinde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına; Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Sekreteri ve Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici, ulusal ve yerel basın katıldı.

Konuşmasına basın mensuplarına teşekkür ederek başlayan Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, üniversite olarak başta kamu kurum ve kuruluşlar olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarıyla uyumlu bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Bağlı, “Eğitim yılımızın başında sizlerle olmayı çok arzu ediyorduk ve hepinize öncelikle katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. İki buçuk yıldır bu üniversitede Rektörlük görevinde bulunuyorum ve bulunduğum bu süre zarfında, siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızın çok titiz ve hassas davrandıklarını görerek sorumluluğumuzun daha da büyük olduğunun farkında oldum. İkincisi ise üniversitemiz, hem Türkiye’yi hem de bulunduğumuz şehri ilgilendiren ciddi boyutta herhangi bir olumsuzlukla lanse edilmedi. Bunun için de hem güvenlik birimlerine, kamuoyuna siz basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Hiçbir önemli adli vaka yaşamadık dersek yerinde olur. Bir diğer konu ise bizim burada en fazla dikkat ettiğimiz ve üzerinde durduğumuz mesele ise bütün kamu kurum ve kuruluşlarla uyumlu bir çalışma içerisindeyiz. Bir Nevşehirli kadar Nevşehir’i seven biri olarak bunun başka bir örneğini başka yerde göremeyeceğiniz kadar değerli olduğunu belirtmek isterim.

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde bir birim bütün illerin öğrenci dostu skalasını çıkarıyor ve buna göre biz 50’inci olarak gösteriliyoruz. Ama biz bunu hak etmiyoruz. Biz gerçekten Türkiye’nin hem üniversite olarak hem bütün saymış olduğum bütün bileşenler üzerinde oldukça iyi bir noktadayız. Bu ekibi yakında üniversitemize davet edeceğiz. Sahiden Nevşehir ve üniversitemiz ilk 10’larda yer alması gerekiyor. Çünkü üniversitemiz, öğrenci dostu, güvenli, yurt imkanları fazla olan, sosyal, kültürel, sportif ve bir çok konuda avantajları bulunan bir üniversite. Ayrıca bölgemizin turistlik bir bölge olması nedeniyle gezip-görme açısından da oldukça şanslı bir şehirdeyiz. Nevşehir bir çok açıdan önemli bir yere sahip” dedi.

En fazla tercih edilen iller arasında birincisi sıradayız

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrencilerin en fazla tercih ettiği üniversiteler arasında birinci sırada yer aldığını söyleyen Rektör Bağlı, “NEVÜ her sene 5 bin kişinin tercih ettiği ve 3 bin 500 mezun veren bir üniversite. Bu sene de 22 bin 200 öğrencimiz var. En fazla tercih edilen illerin birinci sırasında da Nevşehir, ikinci sırada Kayseri ve diğer iller var. Diğer önemli ve gururlandığımız bir konu ise, bütün Türkiye’den öğrenci alan belki de tek üniversiteyiz. Bu bizim için önemli. Biz Türkiye’nin bütün coğrafyasından gelen öğrencilerine hizmet ve eğitim vermek için  büyük gayret gösteriyoruz” dedi.

Türkiye’nin ilk iki enstitüsünü biz kurduk

Her alanda hızla büyüyüp gelişen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin, Alevilik-Bektaşilik ve turizm alanında ilk turizm enstitüsüne sahip olduğuna değinen Rektör Bağlı, “Üniversitemizde hali hazırda 8 fakülte, 8 meslek yüksekokulu ve 4 tane de enstitümüz mevcut. Enstitülerimiz arasında Türkiye’de ilk defa Alevi-Bektaşilik üzerine ‘Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü’ üniversitemizde kuruldu. Bu enstitü yüksek lisans ve doktora düzeyinde akademik çalışma ve eğitim yapılan bir enstitü ve bu ülkemizde sadece bizde mevcut. İkincisi ise Türkiye’de ilk ‘Turizm Araştırmaları Enstitümüz’. Yine bu enstitümüz ile birlikte turizm alanında çalışma yapmak isteyenler doktora ve yüksek lisanslarını burada yapabilecekler. Ayrıca 15 tane de araştırma merkezimiz var. Bunlar içerisinde en çok üzerinde durduğumuz ‘Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezi’ ile ‘Atçılık-Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’.  Atçılık-Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz yeni faaliyete girdi ve bura için gerekli atları da temin ettik. Burada görevli hocalarımız atlı terapi üzerine önemli çalışmalar yürütmekte. Buradaki manejimiz sadece atlı terapi için değil atlı gösteri ve benzeri konularda modern bir tesis” diye konuştu.

NEVÜ Diş Hekimliği Fakültesi

Diş Hekimliği Fakültesi’nin biran önce açılarak öğrenci alınması için çalışmaların ve görüşmelerin devam ettiğini belirten Bağlı “Diş Hekimliği Fakültemiz de kuruldu. Diş hekimliği fakültelerinin açılması için üniversitelerin yerine getirmesi gereken iki şart vardı. Biz bizimle ilgili olan kısmının büyük bir bölümünü ve hemen hemen kadromuzu da tamamladık. Sağlık Bakanlığı ve YÖK ile burada bulunan Diş Sağlığı Merkezi için görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Acıgöl Teknik Bilimleri MYO’da yüzde 100 doluluk

2018 yılında kurulan ve 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında ilk öğrencilerini alan NEVÜ Acıgöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda doluluk oranının %100 olduğunu söyledi. Bağlı, “Acıgöl ilçemizde de üniversitemize bağlı olarak Acıgöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu bu sene açtık. İki bölümden oluşan bu okulumuzun bir bölümüne %100 dolulukla öğrenci tercihi oldu. Acıgöl Belediyemizin ve Acıgöl Kaymakamlığımızın büyük destekleri ile kazandırdığımız bu okulumuzda eğitim-öğretim görecek öğrencilerimizin barınması için de Acıgöl Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ait sosyal konutların devrini de yaptık” dedi. 

Öğrenci yaşam merkezimiz her ihtiyaca cevap verecek

NEVÜ Damat İbrahim Paşa Yerleşkesi içerisinde yapımı tamamlanmak üzere olan ‘Öğrenci Yaşam Merkezi’nin her türlü ihtiyacı karşılayacağını söyleyen Rektör Bağlı “Ayrıca üniversitemiz içerisinde Öğrenci Yaşam Merkezimiz de bitmek üzere. Bu yaşam merkezimiz tamamlandığında öğrencilerimizin ve personelimizin her türlü ihtiyacını karşılayacak düzeyde olacak. Biz Bakanlıklara üniversitemizle ilgili taleplerimizi dile getirirken, özellikle üniversitemizin önemli bir kısmının hayırseverler tarafından yaptırılmasından dolayı kendileri rahatlıkla bu taleplerimizi olumlu karşılıyorlar. Bu inanılmaz bir şekilde elimizi güçlendiren ve rahatlatan bir husus” diye ifade etti.

NEVÜ Kapadokya Teknopark büyük avantajlar sağlıyor

Rektör Bağlı, “Üniversitemiz bünyesinde ayrıca Kapadokya Teknopark kuruldu. Teknoparklar daha ziyade üniversite-sanayi işbirliği kapsamında özellikle inovasyon ve Ar-Ge çalışması yapmak isteyen şirketler için çok büyük avantajlar sağlayan bir alt yapı çalışması. Bu konuda biz buradaki var olan sanayi kuruluşlarının pek çoğuyla işbirliği halinde çalışmalar yürüterek destek veriyoruz. Ayrıca tohum analizi ve geliştirilmesine yönelik laboratuvar çalışmamız bulunmakta. Bunun için de gerekli görüşmelerimiz ve Sayın Milletvekillerimizin büyük destekleriyle önemli bir yol kat ettik. Ön fizibilite raporunu da hazırlayarak yol haritamızı belirledik ve Teknopark içerisinde bunun için yer tahsisini de gerçekleştirdik. Bununla birlikte özellikle Türkiye’nin önemli patates üretim merkezi olan bölgemize önemli katkıları olacak” dedi.

21 bilimsel ve araştırma projemiz var

Bağlı “Üniversitemizde toplam 1223 personelimiz bulunmakta ve burada öğrencilerimizin eğitimlerine önemli düzeyde özen gösteriyoruz. Ayrıca hali hazırda üniversite olarak 21 bilimsel ve araştırma projesi yürütüyoruz ve bunlardan bir tanesi TÜBİTAK projesi 20 tanesi de üniversitemizin bilimsel araştırma projeleri” dedi.

İki konuda rekabet üstünlüğümüz bulunuyor

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin diğer üniversitelere göre iki alanda iddialı  bir üniversite olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “Nevşehir’de iki konu bizim için rekabet üstünlük alanımız ve kilit noktamız. Birincisi bulunduğumuz bölgenin zengin doğal ve kültürel değerlerinden dolayı turizm. İkincisi ise Alevi-Bektaşi çalışmaları üzerinden Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’nin bize bıraktığı mirası. Hacı Bektaş-ı Veli’nin farklılıkların bir arada barış ve kardeşlik içerisinde yaşatılmasına yönelik eskimemiş ve bugün de halan güncelliğini koruyan fikirleri bugün bilim insanlarının en fazla kafa yorduğu en önemli konuların başında geliyor. Biz bunun nasıl bir sosyolojiye dönüştürüldüğünü ve bu fikirlerin nasıl bir politik projeye dönüştürüldüğünü ve bu mirasın gelecek nesillere aktarılması açısından önemsiyoruz. Çünkü Türkiye birçok etnik kimliği, inancı ve farklı kültürleri bir arada barındıran ve dünyaya örnek olmuş bir geçmiş kültürel mirasa sahip olan bir imparatorluk mirası üzerine oturan kilit bir ülke. Ve bu kilit ülkenin bu konuda üreteceği siyasetin bütün dünyaya yön vereceğine ve dünyayı kurtaracağına eminim.

İkinci bir hususumuz olan ve Nevşehir’imizi de yakından ilgilendiren turizm. YÖK bütün üniversitelerden ihtisas üniversitesi ve araştırma üniversitesi olmaları yönünde iki talepte bulundu. Biz de üniversite olarak bir ihtisas üniversitesi olma yolunda turizmi seçtik. Bunun üniversitemiz ve bulunduğumuz şehir için avantajı ise, üniversitemizin bu alandaki bütün çalışmaları hem kamu tarafından hem de YÖK tarafından özellikle desteklenecek. Yani turizm alanında yürüteceğimiz çalışmaların desteklenmesi daha kolay olacak. İkincisi ise bu konuda Türkiye’deki bütün akademisyenlerin gelip çalışmak isteyecekleri ve gelip buradaki çalışmaları örnek alacakları bir yer haline geleceğiz. İnşallah önümüzdeki yıl da üniversitemiz bir ihtisas üniversitesi olacak” diye konuştu.

Uluslararasılaşmaya büyük önem veriyoruz

Üniversite olarak uluslararasılaşmaya büyük önem verdiklerini söyleyen Rektör Bağlı, “Biz üniversitemizin sadece Türkiye’deki öğrencilerin değil, Türkiye’de eğitim görmek isteyen dünyadaki diğer ülke öğrencileri için de önemli bir merkez olduğuna inanarak çalışmalar yürütüyoruz. Bunun için de bazı bölümlerimizde özel eğitim müfredatları uygulamak suretiyle yurt dışından yabancı öğrenciler için değişiklikler yaptık. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bazı bölümlerde hem İngilizce hem de Türkçe bölümleri açmayı planlıyoruz. Bu öğrenci hareketlilikleri hem üniversitelerde öğrencilere, hem de akademisyenlere önemli katkılar sağlamakta. Bizim bu anlamda hali hazırda 800 yurt dışından üniversitemize gelen öğrencilerimiz bulunmakta ve bu sayının artması için gerekli alt yapı çalışmalarımızı da tamamlamak üzereyiz. Tabi ki Türk Cumhuriyetlerinden ve Orta Doğu’dan gelenlerin çoğu sağlık alanlarına ilgi gösterirken, Batı Avrupa Ülkelerinden gelenler ise arkeoloji, sanat ve sanat tarihi üzerine ilgi duyuyor. Biz her konu üzerinde uygun atmosferin oluşturulmasına büyük önem veriyoruz.

Diğer taraftan bütün dünyadaki farklı üniversitelerle ikili anlaşmalarımızın yanında YÖK’ün talepleri doğrultusunda biz kendimize Çin, Japonya ve Kore’yi seçtik. Bunun sebebi ise, bölgemizin turizm bölgesi olması ve bu bölgeye yönelik bu ülkelerin yoğun talepleri olmasından dolayı. Ayrıca üniversitemizde yürüttüğümüz çini ve seramik üzerinde bu ülkelerle ortak bir yanımız bulunmakta.

Ayrıca Konfüçyüs Enstitüsü için başvurumuz olmuştu ve bildiğiniz üzere Konfüçyüs Enstitüsü bizim Yunus Emre Enstitüsü gibi Çin’in kadim kültürünün tanıtılması ve Çin’in dilinin öğretilmesini amaçlayan bir enstitüsü. Bunun için de Çin Büyükelçiliğiyle görüşmelerimizi yaparak gerekli başvurularımızı yaptık. İnşallah Konfüçyüs Enstitüsüne üniversitemiz bünyesinde yer vererek uluslararasılaşma adına önemli bir kazanım elde etmiş olacağız” diye konuştu.

Rektör Bağlı konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorunlarını yanıtladı.