NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Zeynep Korkmaz Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılışına NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Abdullah Şengül,  Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürkan Gökçek, bölüm hocaları, fakültenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılışında konuşan Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökçek, tarihte değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Nevşehir ve Kapadokya bölgesinin doğal yapısıyla birlikte zengin bir kültüre sahip olduğunu söyledi.

Rektör Aktekin ise “Bizler zengin bir tarihi geçmişe sahip milletin, devlet geleneği olan bir medeniyetin evlatlarıyız. Büyük medeniyetler, başka kültürlerden de bir şeyler alarak kendilerini zenginleştirirler. Bizlerde böyle zenginleşerek bugünlere geldik ve bizim tarihimizde başka medeniyetlerle etkileşim içerisinde olmuştur. Kapadokya’da Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve sonrasında Selçuklularla beraber Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle Osmanlılarında katkısıyla kültürel ve doğal miras anlamında zenginleşmiştir.” dedi. 

Konuşmalarının ardından NEVÜ Tarih Bölümü’nden 15 akademisyenin 15 bildiriyle katkı sunduğu panelin oturumlarına geçildi. 

Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürkan Gökçek’in yaptığı birinci oturumda Gökçek, “Anadolu’nun En Erken Yazılı Kaynaklarında Nevşehir Civarı”, Doç. Dr. Suzan Akkuş Mutlu “Hititler Döneminde Nevşehir ve Çevresi”, Dr. Hasan Tuncer “Roma Eyaleti Haline Gelme Sürecinde Kapadokya”, Dr. Rümeysa Kars “18. Yüzyılın İkinci Yarısında Nevşehir Menzili ve Lojistik Fonksiyonu”, Arş. Gör. Yasemin İnbaşı Arı “Nevşehir’de Osmanlı Eserleri” üzerine konuştu.

Doç. Dr. M. Ziya Köse’nin oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise Köse,  “Nevşehir Mahkemesine Ait İlk Kadı Defteri”, Doç. Dr. Gülser Yardım “Karavezir Paşa”, Doç. Dr. Tekin Tuncer “1957-2002 Yılları Arası Nevşehir Milletvekillerinin Faaliyetleri”, Arş. Gör. Emine Mutlu “Nevşehirli Bir Aydın Ahmet Refik Altınay”, Okutman Dr. Fatih Abanoz “Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Hayatı, Sadrazamlığı ve Dönemi”ne değindi.

Panelin üçüncü oturumu ise Prof. Dr. Ahmet Oğuz yönetti. Oğuz, “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Rum ve Ermeni Cemaatlerinin Nevşehir’deki Faaliyetleri”, Doç. Dr. Ali Çakırbaş “Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Nevşehir’in Sosyo-Ekonomik Yapısı”, Doç. Dr. Murat Kılıç “Başbakan Süleyman Demirel’in 1966 Nevşehir Ziyareti: Şehrin Talepleri ve Bunların Karşılanması Meselesi”, Doç. Dr. Haşim Erdoğan “Nevşehir’in İl Olma Süreci”, Dr. Hüseyin Saraç “Nevşehir Yazılı Basınının Bilinmeyen Yönleri”  hakkında bilgiler verdi.

Panel, soru cevap bölümünün ardından son buldu.