Yüksek eğitim kurumlarından, genç nesiller için kaliteli eğitim, yetkin yetiştirme ve yüksek nitelikli uzmanların yetiştirilmesinde özel bir rol oynaması istenir. Ülkenin sosyal, ekonomik ve politik yaşamındaki değişiklikler, kapsamlı nitelikli bir nesil olan yüksek nitelikli uzmanların oluşumunu gerektirmektedir. Yetiştirmenin gelecekteki bir kişinin garantisi olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Büyük düşünür, atamız El-Farabi, “Her şeyden önce bir kişiye yetiştirilme verilmeli, yetiştirilmesiz eğitim, insanlığın en büyük düşmanıdır” dedi.

Yazımızda yıl dönümünü kutlayan öğrenci bilim ve eğitim kulübü «Doğu Dünyası» hakkında sizlere bilgi vermek istiyoruz. “Doğu Dünyası” 5 Mart 2001'de bir kulüp olarak düzenlendi. Kulübün temel amacı, öğrencileri Doğu ülkelerinin siyaset, ekonomi, kültür, tarih, gelenek ve görenekleriyle tanıştırmaktır. Bugüne kadar, öğrenci bilim ve eğitim kulübü “Doğu Dünyası” Türk Dili konuşan halkların Kültür Vakfı ile işbirliği yapmakta ve Türk Dünyası Federasyonu ile 2016 yılından bu yana uluslararası “Türki Alemi” gazetesinin yazı işleri kadrosuyla yakın ilişkiler kurmaktadır. Kulüp çerçevesinde Türk dili konuşan halkların Kültür Vakfı Başkanı Ahmet Dağduran ve Dariga hanım ile çok sayıda toplantı ve etkinlik yapıldı. El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu, birkaç yıldır Türk dünyasının belgesel film festivalini ortaklaşa düzenliyor. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu'nun desteğiyle, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir'in I, II, III derece Diplomalar öğrencilere ödüller veriyor. Kulüp aynı zamanda Türkiye'deki tanınmış gazetelerle de yakın bağlar ve işbirliği içindedir, örneğin Genel Başkanı Bayram Ekici ile “MUSKARA HABER”, ”CEYHAN Radyo TV”, “HABER” Şahin Özer, “Hasret”,  “Olay”, Menderes Demir, “Tum 1 haber - Dünyasi ve Avrasyadaki”, Dikmen Hakan.

Büyük ilgi gören bölüm öğretmenleri ve öğrencileri, “Doğu Dünyası”  kulübünün yuvarlak masa toplantılarına ve tartışmalarına katılarak, etkinliklerin yüksek düzeyde düzenlenmesine aktif olarak katkıda bulunmaktadır.

Doç.Dr. Safura Böribayeva

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Fakültesi

Diplomatik Tercüme Bölümü

Almatı/Kazakistan