NEVÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM), Nevşehir Barosu, Nevşehir Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürlüğü iş birliği ile kadına yönelik her türlü eşitsizlik, ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi ve bu yönde farkındalık oluşturmak üzere NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Damat İbrahim Paşa Salonu’nda düzenlenen programa NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahlan Öztürk, NÜKÇAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zehra Çalışkan, akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.

“EVRENSEL BİR SORUNDUR”

Şiddetin nedeni ne olursa olsun ve kime uygulanırsa uygulansın, bunun haklı bir sebebinin olamayacağına vurgu yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin “Şiddet belli bir kültürün, toplumun ve coğrafyanın sorunu değil, evrensel bir sorundur. Şiddetle mücadele de evrensel mücadeleyi gerektirmektedir” dedi.

Aktekin, “Kadın ve erkek birbirini tamamlamak üzere yaratılmış iki varlıktır. Şiddet sadece kadına ve erkeğe değil, bütün canlılara yapılan ve doğaya aykırı bir davranıştır. Küresel olarak şiddetin dünyada belli toplumlara ve belli türlere özgü bir davranış gibi gösterilip yanlış algı üretilebiliyor.

Biz eğitimciler olarak sorunları şiddete başvurmadan çözebilen, kendine güvenen, sağlıklı kişilik sahibi ailelerin ve bireylerin eğitimine önem vererek şiddetin hiç olmadığı bir dünya için çabalıyoruz. Ancak şiddeti önlemek sadece eğitimle değil, bunun siyasi, hukuki, psikolojik ve ekonomik gibi çok yönlü boyutu var. Bunları iyi araştırmak ve analiz etmemiz gerekir. Şiddetin nedeni ne olursa olsun ve kime uygulanırsa uygulansın, bunun haklı bir sebebi olamaz. Dünyadaki tüm insanların aslında tek amacı sosyal ve evrensel adaletin, insan haklarının egemen olduğu bir dünyada yaşamaktır.

Biz de üniversite olarak gerek Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) aracıyla gerekse diğer tüm birimlerimizle şiddetin her türüyle mücadele konusunda, ilimizdeki birçok kurum ve kuruluşla da iş birliği içerisinde önemli çalışmalar yürütmekteyiz ” dedi.

NÜKÇAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zehra Çalışkan ise, “Şiddetin, yaratılmış hiçbir varlığa yakışmadığı, hak edilmediği ve layık görülmediğini hepimiz biliyoruz. Şiddete maruz kalınması ve yaşanan şiddete sessiz kalınması, kadınların fiziksel ve ruhsal sağlıklarını yaşam kalitelerini olumsuz etkilemesinin yanı sıra, kadınların güçlenip sosyal hayatın her alanında özerk olabilmelerini de engellemektedir. Şiddet döngüsünün kırılmaması şiddetin kanıksanmasına, sıradanlaşmasına ve günlük yaşamın bir parçası, ‘Kültür’, haline gelmesine neden olarak yeni şiddet olaylarının artarak devam etmesine sebep olabilmektedir. Çalışmalar, çocukluk döneminde şiddete maruz kalan erkek/kadınların şiddet uygulamaya yatkın olduklarını, çocukken şiddet gören ya da tanık olan kadınların yetişkin olduğunda da şiddete sessiz kaldıklarını göstermektedir. Sıralanan tüm bu nedenlerden ötürü ‘Kadına Yönelik Şiddet’ ülkelerin topyekün mücadele ederek acilen çözümlemesi gereken sorunları arasında yer almaktadır. Bu sorunla mücadele etmedeki amaç şiddete uğrayan kadını korumaktan ziyade, şiddeti önlemek, yok etmek olmalı ve bu noktada şiddetin nedenleri sorgulanmalıdır” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmaların ardından program, NEVÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) Müdür Yardımcısı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Veysel Şirvan Çetinin “Kadına Yönelik Şiddetin Diğer Boyutu: Flört Şiddeti”, Aile ve Sosyal Hizmetleri İl Müdürlüğü Nevşehir Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü Sosyal Çalışmacısı Ezgi Erverdi’in “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Nevşehir İl Eylem Planı Tanıtım Sunumları” ve Nevşehir Barosu Avukatlarından Av. Sema Yurtbilir Yavuz’un “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Hukuk” üzerine yaptıkları sunumları ve kendilerine Rektör Aktekin’in teşekkür belgelerini vermeleriyle sona erdi.