8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kapsamında düzenlenen "Kentsel Mekân Tasarımı ve Mimaride Güncel Yaklaşımlar" konulu yayın, Kapadokya Üniversitesi Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Yüksek Lisans Programı Dr. Öğr. Üyesi Leila Akbari Shahabi moderatörlüğünde, 9 Kasım Pazartesi günü Kapadokya Üniversitesi Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.

Kentsel mekân ve sürdürülebilirlik kavramları hakkında bilgi veren Akbari Shababi, sürdürülebilirliğin evrenselliğinden bahsederek, “Toplumsal boyutta eşit yaşam kalitesi ve eşit refah düzeyi sağlamak, karar alma sürecinde etkin katılımlar sağlamak; kültürel açıdan bakıldığında ise yıpranmış ve işlevini kaybetmiş tarihi bir yapıyı restore edip, onarmak ve uygun bir işlev vermek onun sürekliliğini sağlamak… Tüm bunlar, bu ilkenin önemli amaçları arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Eda Velibaşoğlu, “Kentsel mekân, bir şehrin ana bütünleşme aracıdır. Kenti bir bütün haline getiren şeyler bizim oluşturduğumuz mekanlardır. Kentsel mekanları, kentlilerin kültürel birikimlerini paylaştığı ve sosyalleştiği yerler olarak adlandırabiliriz.” diyerek, kentsel ve kamusal mekân tanımını “meydan” kavramı üzerinden yaptı.

Acil toplanma alanlarının nasıl mekânlar olması gerektiği sorusu üzerine Nagehan Oymakapu, bu alanların insanlar tarafından kolayca görülebilir, açık alanlar şeklinde olması gerektiğini söyledi. Mevcutta kentlerimizde acil toplanma alanlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Oymakapu, sürdürülebilirlik açısından, şehirlerin kapalı alanları ile acil toplanma alanları olarak tasarlanacak olan açık alanlarının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Zafer Tarık Taner ise, sürdürülebilir mimari konusu üzerinde durdu ve tüm ülkelerin bu konu hakkında çalışmalar yaptığını fakat halen beklenen seviyede olmadığını vurguladı. Taner, yüksek yaşam kalitesinin doğal çevreyi de koruyarak, sürdürülebilir mimari ile sağlanabileceğini söyledi. 

Yayın, konukların izleyicilerden gelen soruları yanıtlamasıyla son buldu.