YÖK tarafından ilki Bingöl Üniversitesinde düzenlenen ‘Üniversitelerin Bölgesel Gelişmeye Katkısı Odaklı Değerlendirme Toplantısı´nın ikincisi Ordu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç´ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri,

YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ile Ordu, Adana Ahi Evran, Aksaray, Amasya, Bayburt, Bilecik, Bozok, Bursa Teknik, Çankırı Karatekin, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Hitit, Karabük, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kastamonu, Kırklareli, Kilis 7 Aralık, Mehmet Akif Ersoy, Namık Kemal,  Osmaniye Korkut Ata, Recep Tayyip Erdoğan, Sinop, Uşak ve Yalova Üniversitesi rektörleri katıldı.

Açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç´ın yaptığı toplantıda, ülkelerin gelişme ve kalkınma odaklı stratejileri çerçevesinde ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına yönelik olarak hazırlanan ‘Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi´ kapsamında üniversitelerin bulundukları bölgeye olan sosyal, ekonomik, kültürel, sportif ve bilimsel katkıları değerlendirildi.

Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, ülkenin ve bölgemizin kalkınma hedefleri çerçevesinde şehir ve üniversite işbirliğinin Nevşehir´e olan katkılarını değerlendirdi. Bu anlamda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi iktisadi, kültürel, sportif ve bilimsel anlamda ortaya koyduğu çalışmaları ve hedefleri katılımcılarla paylaştı.

Rektör Kılıç, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin kurulduğu 2007 yılından itibaren gerek stratejik plan, gerekse yapılan yatırımlar açısından bölgenin dinamiklerini harekete geçirerek Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin bir lokomotif görevi üstlenmesini amaçladıklarını belirtti. Prof. Dr. Kılıç, bölgenin eksikliklerini ve sorunlarını tespit ederek bu anlamda çözüm ürettiklerinin de altını çizdi.

Bu doğrultuda Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 stratejisi kapsamında ‘Marka Kültür Turizm Kenti´ ilan edilen Nevşehir´in kültür ve turizm potansiyelinden üst düzeyde verim almak adına çalışmalarda bulunduklarını söyleyen Kılıç, turizm alanına dönük Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin Fakülte ve Meslek Yüksekokullarını güçlendirdiklerini ifade etti. Bununla birlikte dünya turizm gelirlerinin yüzde 30´unun kongre turizminden sağlandığını ifade eden Rektörümüz, Kapadokya turizmi açısından büyük bir etmen olan ‘Kongre Turizmi´ için üniversite bünyesinde bölgeye çok amaçlı ‘Kongre ve Kültür Merkezi´ni kazandırdıklarını belirtti.

Rektör Kılıç, tarımsal anlamda bölgemizin tarımsal potansiyelini harekete geçirmek adına BAP birimimizin desteklediği projelerle çilek, badem, ceviz gibi alternatif ürün yetiştiriciliğinin özendirildiğini söyledi. Kılıç ayrıca, bölgenin su sorununun çözümüne ve yer altı zenginliklerinden olan pomza madeninin daha etkin ve verimli kullanımına yönelik çeşitli çalışmalar ve projeler gerçekleştirmekte olduklarını dile getirdi.

Bunun yanı sıra 2012-2015 yılları arasında bölgenin gelişimine yönelik 891.170 TL tutarında 58 bilimsel araştırma projesinin gerçekleştirildiğini, gerek öğrencilerimizin gerekse bölge insanının kullanımı için olimpik standartlarda birçok spor tesisinin inşa edildiğini ve birçok dalda sportif faaliyetlerin yapıldığını sözlerine ekledi.     

Toplantı diğer katılımcıların sunumları ve değerlendirmeleri ile son buldu. Haber Selma İVEN

/images/haberler/resimler/2015-8/10/1920587088347.jpg