Konferansın açılış konuşmasını yapan Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Alev Alatlı, Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulmuş Kapadokya bölgesinde ocak ayında hala kar olmamasına ve Anadolu’daki kuraklığa dikkat çekerek konferansın adının ve amacının günümüzü yansıtmak adına isabetli olduğunu belirtti. Bu bağlamda, çevreci beşeri bilimlerin öneminin git gide arttığını vurgulayarak Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkez Müdürü Prof. Dr. Serpil Oppermann ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı ile konferans düzenleme komitesinden Dr. Öğr. Üyesi Emrah Atasoy’a teşekkür etti. Schrödinger’in Kedisi romanları ile Türk okuruna distopik kurguyu tanıtmış olan Alatlı, günümüz dünya siyasetini, fizikçi Schrödinger’in deneyine benzeterek politik deneycilikten bazı dezavantajlı toplulukların haksız bir şekilde mağdur olduğunu belirtti. Neyin doğru neyin yanlış olduğunun ayırt edilmesinin zor olduğu hakikat-sonrası çağda yaşadığımızı söyledi.

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, konferansın kapsadığı konulara değinerek dünyanın mevcut durumu hakkında şikâyet etmek yerine yoksulluk, eğitimsizlik, gezegenin yok oluşu, su kirliliği, salgınlar ve ayrımcılıkla mücadele etmenin gerektiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in insanlığın gezegene yaptıklarının “intihar” olduğunu belirttiği konuşması ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı 2020 İnsani Gelişme Raporu’nda COVID-19 pandemisinin antroposen çağın bir sonucu olduğu vurgusuna değinerek, pandemi kaynaklı distopik bir dünyada yaşadığımızı belirtti. Dünyada yaşanan bu ve benzeri krizleri anlamak adına bu tür bir konferansın farkındalık kazandıracağına dair umutlu olduğunu ifade etti.

Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkez Müdürü Prof. Dr. Serpil Oppermann, çağımızın iklim krizinin bizlerin gezegene yaptıklarının bir sonucu olduğunu vurgulayarak süregelen ekolojik çöküşün, eko-distopya gerçekliğine dönüştüğünü belirtti. Dünyanın yok oluşunu durdurmak için çözümün insanlığın elinde olduğunu vurgulayan Oppermann, bunun farkına varmak için bu tür bir konferansın değerli olduğunu belirtti.

Kapadokya Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı, 18 farklı zaman diliminden konferans katılımcılarının zaman farkına aldırmamasına dikkat çekerek içinde bulunduğumuz pandemi sürecinin zamanı dondurduğunu ve geçmiş, şu an ve geleceğin bir bütün olduğunu bizlere hatırlattığını söyledi.

Edebiyat Alanın Önemli İsimleri Davetli Konuşmacı Olarak Katılıyor

Önde gelen edebiyat araştırmacılarından olan ve Richmond Üniversitesinden davetli konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Elizabeth Outka, 1918-1919 yıllarında tüm dünyada yıkıcı etkilerini gösteren İspanya gribinin Batı edebiyatına yansımalarını tartıştı.

Kızıl Mars, Lucky Strike ve 2312 gibi dünyaca ünlü bilim kurgu romanlarının yazarı olan Kim Stanley Robinson, davetli konuşmacı olarak katıldığı konferansta vampir öykülerinden uzay yolculuğuna kadar uzanan fantastik ve bilim kurgu edebiyatlarını besleyen gerçek hayata dikkat çekti. Robinson, konferansta yer almaktan memnuniyet duyduğunu ve çok başarılı bir organizasyon olduğunu belirtti.

Konferansa Mezzo-soprano Natali Boghossian ve piyanist Hans van Beelen, Hollanda’dan katılarak çevrim içi konser verdi.

“Living in the End Times” konferansı oturumları, 15 Ocak Cuma günü akşamına kadar devam edecek. Program hakkında detaylı bilgi için: https://www.kapadokya.edu.tr/