İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil’ in konuşmacı olduğu söyleşiye NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Yılmaz ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Söyleşide edebiyat, film, popüler kültür ögelerinde sıklıkla yer alan, pek çok bilimsel disiplinin de inceleme konusu olan yapay zekâ (artificial intelligence, AI) fenomeninin ortaya çıkışını ve tarihsel gelişimini ele alan Çitil, yapay zekânın mitolojik temellerinden ilk çağ düşünürlerinden çağdaş felsefecilere ve teknologlara değin gelişiminden bahsetti.

Çitil, mantığın formalleştirilmesi, aritmetik önermelerin mantıksal temellere bağlanması, bilimsel dizginin temsil edilebilir olması gibi problemleri içerisinde barındıran yapay zekâ uygulamalarının günlük hayata etkisine yönelik örnekler vererek bu konuya yönelik yapılan uygulamaların insan yaşamını nasıl etkilediğine yönelik çeşitli örnekler verdi.

Özellikle Matematikçi Alan Turing’in uygulamalarını açıklayan Çitil, Turing makinalarının yapay zeka bakımından bir kilometre taşı olduğunu belirterek Turing testi ve kapsamında transhümanizm ve tekillik problemlerine yönelik açıklama yaparak tarihsel gelişim içerisinde zekanın tanımının ve ölçütünün dönüşümünü anlattı. Yapay zekânın gelecekteki yeri ve uygulamalarına, ne tür sosyolojik ahlaki ikilemlere sebep olabileceğini çözüm önerileriyle birlikte açıklayarak katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

Söyleşi sonunda NEVEMM Müdürü Doç. Dr. Davut Sarıtaş, Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil’e ve katılımcılara Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin adına teşekkür ederek seminerlerin devam edeceğini belirtti.

Söyleşiye, https://www.youtube.com/watch?v=HcIf4dNspJQ&t=1760s adresinden ulaşılabilir.