Video konferans yöntemi ile düzenlenen ve dört gün sürecek olan “2. Küresel Güç, Enerji ve Haberleşme Konferansı (IEEE GPECOM2020)”nin açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Karatepe, NEVÜ Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı ile birçok farklı ülkeden bilim insanı, mühendisler, sanayi kuruluş temsilcileri ve davetliler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘2. Küresel Güç, Enerji ve İletişim Konferansı'na hoş geldiniz. Nüfus ve ekonomik ihtiyaçlara bağlı olarak enerji talebinin her geçen gün arttığı aşikârdır. Azalan fosil yakıt rezervi ise enerji araştırmalarının en önemli yönlerinden birini oluşturmaktadır. Ana hedef refah düzeyini artırmak, modern enerji kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak ve enerji verimliliğini yükseltme olduğunda çevre dostu kaynakları aramamız gerekir. Bu kapsamda, yenilenebilir ve klasik enerji kaynakları ile ilgili konularda yapılan araştırmaları önemsiyor ve destek sağlıyoruz. ‘2. Küresel Güç Enerjisi ve Haberleşme Konferansı’nın açılış konuşmasını yapmaktan mutluluk duyuyorum. Önümüzdeki yıl salgın şartlarının iyileşmesine bağlı olarak konferansın yüz yüze düzenlenebilmesini temenni ederken sizleri de burada ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim. Bu konferansı organize etmek için emek veren herkesi tebrik ederim. Konferansın ilgili araştırma alanlarında faydalı sonuçlar sağlayacağını umuyor, verimli ve başarılı bir konferans diliyorum.  GPECOM2020'ye katılımınız ve ilginiz için teşekkür ederim” dedi.

NEVÜ Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ve Konferans Başkanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı ise, “20-23 Ekim 2020 tarihlerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde Efes/İzmir’de yapılması planlanan konferans, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle sanal ortama taşınmıştır. Komitemiz tarafından katılımcıların sağlık ve güvenliği ön plana alınarak verilen bu kararın yerindeliği, maalesef her geçen gün artan vaka sayıları tarafından doğrulanmıştır. Bireysel olduğu kadar toplumsal bir mücadelenin de gerekli olduğu bu salgın sürecinin en kısa zamanda son bulması en büyük temennimizdir. Bu süreçte hastalığa yakalanan kişilere geçmiş olsun dileklerimi sunuyor, yakınlarını kaybedenlere de baş sağlığı diliyorum. Zor günlerin atlatılmasını ve gelecek konferanslarda sağlıkla bir arada olmayı umuyorum.

Enerjinin gelişim ve ekonomik büyüme için önemli bir faktör olduğu açıkça bilinmektedir. Elektrik enerjisi doğal olarak, birçok farklı kaynak tipi kullanılarak üretilebilmektedir. Enerji üretiminde artan maliyetler, araştırmacıları ve bilim insanlarını yeni enerji kaynakları keşfetmeye zorlamıştır. Yenilenebilir ve alternatif enerji kaynakları, 20. yüzyılın son yarısından itibaren geniş çapta araştırılmaktadır. Elektrik enerjisinin üretimi ve kullanımı, büyük ölçüde güç elektroniğine ve enerji dönüşüm uygulamalarına bağlıdır. Öte yandan, bilgi ve haberleşme teknolojilerinin yaygın kullanımı, enerji araştırmalarındaki gelişmeleri artırmıştır. IEEE GPECOM 2020 konferansının amacı, güç elektroniği, elektrik sürücüleri, elektrik makinaları ve kontrolcüleri, geleneksel ve yenilenebilir enerji sistemleri, mikro şebekeler ve akıllı şebekeler, haberleşme sistemleri ve teknolojileri alanlarında güncel araştırma sonuçlarını paylaşma fırsatı sağlamaktır. Güç elektroniği ve haberleşme sistemlerinin birbirleri ile uyumunda enerji altyapısına odaklanmış ve ilgili araştırma alanlarındaki araştırmacılar, akademisyenler, mühendisler ve sanayi arasında profesyonel bir ağ oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu konferans için verdiği büyük desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’e, konferans düzenleme kuruluna, yazarlara, hakemlere ve teknik program kuruluna bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

NEVÜ Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Karatepe ve Universidade Nove de Lisboa’dan Prof. Stanimir Valtched’in, düzenlenen konferansın önemine dair yaptıkları konuşmalarının ardından üç gün sürecek olan konferansın oturumlarına geçildi.