NEVÜ 2021-2022 Akademik Yılı açılışı nedeniyle tören düzenlendi. NEVÜ Kongre Merkezinden düzenlenen törene eski Kültür ve Turizm ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Nevşehir Vali Vekili Osman Güven, Belediye Başkanı Mehmet Savran, NEVÜ Rekötürü Prof. Dr. Semih Aktekin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Sayı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Bektaşi Gülbangı yapıldı. Bektaşi Gülbangı esnasında tüm salon ayağa kalktı.

Daha sonra NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Müzik Ana sanat Dalı öğretim üyeleri müzik dinletisi sundu.

Tören Kültür ve Turizm Bakanlığı Semah ekibinin semah gösterisi ile devam etti.

Törende konuşan Vali Vekili Güven, toplumların gidişatına yön veren ve gerektiğinde rotasını belirleyen en önemli gücün bilgi olduğunu söyledi.

Üniversitelerin önemli kurumlar olduğunu kaydeden Güven, “Bilginin üretildiği ve bilgi ile kendini yenileyebilme yeterliliklerinin oluştuğu yer olması, bilginin topluma yansıtıldığı birincil kaynak olması ve aynı zamanda milletlerin sosyo-ekonomik düzeyini yükseltmek için teknolojiyi ve sanatı izleme, üretme yeri olması nedeniyle üniversiteler, milletlerin can damarlarından birisi niteliğindedir. Üniversitelerimiz aklın ve bilimin egemen olduğu, bilginin üretilerek insanlığın hizmetine sunulduğu eğitimin yaşamla bütünleştiği son nokta olan bilim ve kültür yuvalarıdır. Üniversitelerin en önemli görevlerinin başında ülkelerin ihtiyacı olan eğitimli, donanımlı, nitelikli insan gücünü yetiştirmek ve bu yolda üretilen yeni bilgileri paylaşarak tüm dünyanın hizmetine sunmaktır.” dedi.

Belediye Başkanı Savran da üniversitelerin toplumların yapısına etki ettiğini ifade ederek, “Toplumların yapısı, toplumların küçük birimlerinden oluşur ve bunlar birbirine çok benzer. Yani bir toplumun okulu, lisesi, üniversitesi neyse, sanatı sanayisi siyaseti, edebiyatı birbirine benzer. Ama burada en önemli ve belirleyici faktör tabi ki eğitimdir. Temel eğitimden başlayarak üniversitelerde verilen eğitim bir toplumun daha ilkeli daha ahlaklı, daha çalışkan daha verimli olmasında çok önemlidir. Bu nedenledir ki eğitime ve üniversitelerimize çok büyük görev düşmektedir. Bu nedenle 2007 yılında kurulan üniversitemiz hızla büyüyerek kendini göstermeye ve çalışmalarını hızla yapmaya devam etmektedir.” diye konuştu.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Aktekin de yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Türkiye’de eğitimin atılım gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlık yıllarından itibaren eğitimin tüm aşamalarında olduğu gibi yükseköğretim alanında da imkanların geliştirilmesi ve ülkemizin tüm fertlerinin dünya standartlarında eğitim alması noktasında hedef ve çalışmaları malumunuzdur. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türk yükseköğretimi eğitimin her kademesinde olduğu gibi çok önemli atılımlar göstermiş, ülke genelinde her ilde bir üniversite kurulması yönündeki çalışmalarla birlikte, ülkemiz yükseköğretim alanında daha önceleri hayal edilemeyecek imkan ve fırsatlara kavuşmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın eğitim alanındaki bu çaba ve direktifleri sahada da karşılık bulmuş, ülkemizin tüm şehirlerinde bürokratik ve siyasi kadrolar eğitim alanında büyük gayretler gösterirken hayırsever vatandaşlarımız da bu sürece maddi ve manevi destekleriyle çok değerli katkılarda bulunmuşlardır. Nevşehir de bu konuda ülkemizde örnek gösterilecek illerimiz arasındadır.”

Konuşmaların ardından NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nin adı değiştirilerek üniversitenin kurulmasında emek sarf eden Nevşehir’in eski valilerinden “Vali Şinasi Kuş” adı verildi.

Tören eski Bakan Avcı’nın ilk dersi vermesiyle sona erdi.