Dünya’nın pek çok yerinden liderlerin, siyasetçilerin, önde gelen akademisyenlerin, düşünürlerin, kanaat önderlerinin, diplomatların, iş insanlarının ve gençlerin katılımıyla ilki düzenlenen “Antalya Diplomasi Forumu” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde, Nest Kongre Merkezi’nde 18-20 Haziran’da Antalya’da gerçekleşti.

“Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar” temalı forum, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı. “Küresel Yönetişim: Küresel Çözümler için Yeni Yaklaşımlar” ve “Edinilen Dersler Işığında Bölgesel Dayanışmayı Nasıl Güçlendirebiliriz?” konulu liderler oturumları ve “Transatlantik İlişkilerde Yeni Dönem”, “Afrika’yla Kurulan Ortaklıklar ve Karşılıklı Kazanımlar” ve “Sanal Dünyada Bilgi Kirliliği ve Yalan Haber Olgusu” konulu paneller ile devam eden forumun ilk günü Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ve Dışişleri Bakanlığına bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Ufuk Ulutaş ile gençler arasında gerçekleştirilen söyleşi ile son buldu.

Forumun ikinci gününde “Güney Kafkasya: Bölgesel Barış ve İşbirliği İçin Yeni Fırsatlar”, “Asya’da Bölgesel İşbirliği”, “Mülteciler ve Göçmenlere İnsani Yaklaşım”, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika: Sürdürülebilir Bir Gündeme Doğru”, “İş Dünyası ve Ekonomi Diplomasisi”, “Komşuların Ortak Bakışı: Avrupa’nın Geleceği”, “Parlamenter Diplomasinin Artan Önemi” ve “Teoriden pratiğe: Daha etkin diplomasi için yenilikçi yöntemler” konulu panel ve paralel oturumlar gerçekleştirildi. Günün sonunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Anadolu Efes Antrenörü Ergin Ataman foruma davetli gençler ile bir araya gelerek gençlerin sorularını cevapladı.

Dünyadaki her 5 Dışişleri Bakanından 1’inin katıldığı Antalya Diplomasi Forumu’nun son gününde Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu gençler ile bir araya geldi. 3 gün boyunca yoğun bir düşünce maratonuna sahne olan, uluslararası toplumun ve diplomasinin nabzının tutulduğu forum, Bakan Çavuşoğlu'nun basın toplantısıyla sona erdi.