İİBF konferans salonunda düzenlenen konferansa Turizm Fakültesi Öğr. Gör. Filiz Yüksel, ARGOS Yapı Genel Müdürü Restoratör-Mimar Aslı Özbay ve Arkeolog-Yazar-Editör Nezih Başgelen konuşmacı olarak katıldı.

“Kapadokya’nın Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması” başlıklı panelin açılışında konuşan İİBF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Öcal, Kapadokya’nın kültürel ve doğal mirası hakkında bilgi vererek bölgenin korunmasının önemine değindi.

Konuşmacılar, Kapadokya bölgesindeki son gelişmeleri ve sorunları; yapısal, ekonomik, tarihsel ve yasal boyutlarıyla değerlendirip alınması gereken önlemlere dikkat çektiler. Kapadokya’nın doğal ve kültürel mirası hakkında uzun yıllardır çalışmalar yürüten Nezih Başgelen, 19. yüzyıldan bu yana Kapadokya bölgesinin tarihsel gelişimini ve değişimini gösteren fotoğraflar ve resimleri katılımcılarla paylaşarak bölgenin dokusuna uymayan ve turizmi de olumsuz etkileyebilecek unsurlara dikkat çekti. Yurtdışından örneklerle bölgede alınabilecek önlemlerin altını çizen Başgelen, Kapadokya’da dünya çapında, sürdürülebilir örnek bir modelin geliştirilebileceğini belirterek, “Kapadokya’nın korunması hususunda tüm paydaşlarla yeni bir sürecin başlatılması gerekiyor. Üniversitemizin Kapadokya’nın korunması noktasında göstermiş olduğu duyarlılıktan ötürü memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim” diye konuştu.

NEVÜ Turizm Fakültesi Öğr. Gör. Filiz Yüksel, Kapadokya’nın doğal ve kültürel mirasının korunması hususundaki mevcut yasal işleyiş hakkında katılımcılara bilgi vererek bir sanat tarihçisi olarak bölgede koruma hususunda yapmış olduğu bilirkişilik tecrübelerini anlattı. Yüksel, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun uygulanma aşamasındaki süreçler hakkında değerlendirmelerde bulunup yaşanan zorluklar hakkında örnekler verdi.

Uzun yıllardır Kapadokya bölgesinde mimar ve restoratör olarak çalışmalar yürüten Aslı Özbay ise, bölgeyi koruma sorumluluğunun kamu görevlileri, yöre halkı, yatırımcılar, turizmciler, akademisyenler ve mimarlar tarafından sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı. Koruma hususunda Kapadokya’daki ilgili tüm kesimlerle, ortak bir bilinçle sağlanacak uzlaşının öneminin altını çizen Özbay, bu sayede bölgenin sürdürülebilir turizm hususunda başarılı bir noktaya ulaşabileceğini ifade etti.

Soru cevap kısmıyla devam eden konferans, İİBF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Öcal’ın konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.