Toplantıya, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Avanos MYO, Acıgöl Teknik Bilimler MYO, Gülşehir MYO, Hacıbektaş MYO, Sağlık Hizmetleri MYO, Nevşehir MYO, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz MYO, Kozaklı MYO, Derinkuyu Emineana ve Yaşar Ertaş Tarım ve Hayvancılık MYO Müdürleri, NEVÜ Araştırma Merkezi Müdürleri, Daire başkanları, MYO Akademisyenleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, bugüne kadar gerçekleştirilen MYO İstişare toplantılarının içeriği ve öneminden bahsetti. Toplantılara üniversite olarak şehrin ve ülkenin ihtiyaçlarına yönelik nitelikli mezunların yetiştirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK’lar, dernekler, özel sektör temsilcileri ve iş insanları gibi paydaşların davet edildiğini, belediyenin de bu anlamda üniversitenin önemli bir paydaşı olduğunu söyledi. Rektör Aktekin, NEVÜ ile Nevşehir Belediyesi arasında yapılacak iş birliklerinin hem üniversite hem de şehrin ihtiyaçları için önemli olacağını belirterek Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın değerli katılımlarından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Toplantıya davetli konuşmacı olarak katılan Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, üniversitenin Nevşehir’e çok büyük katkılarının bulunduğunu, şahsının ve Nevşehir Belediyesinin, üniversitenin her türlü ihtiyacı ve iş birliklerinde yanında olduğunu belirterek iki kurumun kardeşliğinin Nevşehir’in gelişimi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. 

Katılımcılar tarafından yöneltilen sorular ve iş birliği konuları hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Arı, NEVÜ ile birçok alanda işbirliği yapmak istediklerini belirterek şunları söyledi:

“NEVÜ ile birçok alanda çok boyutlu işbirliği yapmak istiyoruz. Avanos MYO bünyesinde bulunan Özel Güvenlik ve Koruma Programı öğrencilerinin belediyemiz bünyesinde staj görebilecekler, özellikle yabancı dil bilen güvenlik personeline ihtiyacımız var. Avanos MYO bünyesinde bulunan Bitkisel ve Hayvansal Koruma Bölümü Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programında görev alan öğretim elemanları ve öğrenciler ile özellikle belli noktalarda ortaya çıkan böcek sorununa karşı çözüm üretmek amacıyla iş birliği yapmak istiyoruz. Şehrin peyzajına çok önem veriyoruz ve bu alanda ilgili programın katkıları bizim için önemli olacak.

Uygun iklim şartları ve Pandemi sonrasında Kaya şehir ve Kale bölgesindeki kazılar ile Meryem Ana kilisesinin restorasyon çalışmalarına başlanacak. Bu çalışmalara Avanos MYO bünyesinde bulunan Mimari Restorasyon programındaki öğrenciler ile öğretim elemanlarının dahil olmalarını ve öğrencilere bu alanda staj olanağı sağlamak istiyoruz.

Nevşehir Belediyesi olarak Nevşehir ilini ve el sanatlarını tanıtmak için katıldıkları fuarlara Avanos Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü ile NEVÜ Avanos Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASEM)’nin de ürünlerini sunmaları ve destek olmalarından memnuniyet duyarız. Belediye bünyesinde kadınların istihdamının arttırılması amacıyla şu an 24 kadın personel çalışmakta ve toplamda 180 kadın personelin istihdam edileceği Buklet fabrikası açılmış bulunuyor. Kadınlara yönelik hizmetler için Belediye bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Aile Danışma Merkezini kurduk. Bu merkezlerde Kadınlara yönelik Nevşehir Baro Başkanlığı ile ortak olarak avukatlık hizmeti, ayrıca diyetisyen hizmetleri, psikolojik destek gibi hizmetler verilmekte.

Belediye desteği ile bir kadın kooperatifi kuracağız ve belediyenin alım garantisi ile alınan ürünlerin Türkiye ve diğer ülkelere satışını gerçekleştirmeyi, bu kapsamda Belediye olarak NEVÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) ile ortak çalışmalar yapmayı istiyoruz” dedi.

AHİLER Kalkınma Ajansı desteği ile Belediyenin çeşitli projeler gerçekleştirdiğini, Üniversite ve Belediye ortaklığı ile de AHİLER Kalkınma Ajansına ortak projeler sunulabileceklerini belirten Başkan Arı,  “Ülkemizde 4 milyon Suriyeli kardeşimiz bulunmakta. Nevşehir ilinde de 8000 civarında yabancı uyruklu misafirimiz var. Sosyolojik bir problemin ortaya çıkmaması ve yabancı uyruklu misafirlerimizin entegrasyonu konusunda hükümetin, valiliklerin, belediyelerin ve üniversitelerin çeşitli projeler hazırlaması ve bunların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Belediyenin bu konuda dil eğitimi, destek eğitimleri, dene-yap atölyeleri, sinema atölyeleri gibi çeşitli proje çalışmaları bulunmakta. Bu çalışmalara NEVÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVSEM) tarafından destek verilmesinden memnuniyet duyarız ve bu sayede daha geniş kapsamlı çalışmalar yapabiliriz.

NEVÜ Atçılık-Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezine (ATBİN) Belediye tarafından ihtiyaç duyulan destekleri vermek istiyoruz. Ayrıca belediyemiz aracılığı ile merkezin tanıtımına da destek vererek bu sayede merkezin daha iyi hizmet vermesine katkı sunabiliriz.

Acıgöl ilçesinde Organize Sanayi Bölgesinin ve Acıgöl Meslek Yüksekokulunun kurulması ilçenin gelişimine çok önemli katkı sunmuştur. Meslek Yüksekokulunun kurulmasında emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Acıgöl MYO öğrencilerinin merkezden ulaşımı konusunda Acıgöl Belediyesi ve Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ile görüşerek bu konu üzerinde çalışacağız.

Nevşehir ilinde Bilim Merkezi kurulması yönünde bir proje çalışmamız var. Söz konusu projeyi yakın zamanda tamamlayacağız.

Belediyemizin bir de sera projesi bulunmaktadır.  Sera çalışması için 500 dönümlük bir arazi tahsis edilecek. Bu alanda hem seracılık hem de Nevşehir’deki üzüm türlerinin korunması ve tanıtımı ile ilgili çalışmalar yapılacak. Bu konuda da NEVÜ ile çok boyutlu işbirliği yapmak istiyoruz.

NEVÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Kayaşehir’in üç boyutlu sanal turunun gerçekleştirilmesi talebi geldi. Bu önemli çalışmanın gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyarız.

Osmanlı sarayındaki aşçıların Nevşehirli olmasına rağmen maalesef Nevşehir gastronomi alanında arka planda kalmıştır. Gastronomi alanında istenen gelişmenin sağlanabilmesi için belediyemize sunulacak projeleri memnuniyetle değerlendirerek gerekli desteği vereceğiz.

Belediye olarak çocuklar için trafik eğitim merkezi ve sadece çocuklara yönelik çocuk sokağı projelerimiz var. Bu projelerde de NEVÜ Sağlık Hizmetleri MYO ile ortak çalışmalar yapmak istiyoruz”   diye kaydetti. 

Toplantı kapanış konuşmasında Prof. Dr. Semih Aktekin, belediyenin dinamizmi ve üniversitenin entelektüel akademik birikiminin birleşmesiyle çok iyi çalışmaların yapılacağını, üniversite olarak her türlü proje ortaklığına destek vereceklerini belirterek,  “Nevşehir’e olan katkıları ve hizmetleri ile göreve gelmelerinden bu yana NEVÜ’nün her türlü faaliyetine destek verilmesi talimatını vermesi, üniversiteye olan güzel düşünce ve iş birliği niyetlerinden dolayı Başkan Rasim Arı’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör Aktekin, Meslek Yüksekokullarındaki yönetici ve personele katılımları ve fikirlerinden dolayı ayrıca teşekkür etti.