Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin mesajında; Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından 1992 yılından itibaren 10 Ekim, Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı “sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlamaktadır. Bu anlamda fiziksel sağlığın yanı sıra ruhsal sağlığın önemine de dikkat çekilmiştir. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününün amacının, ruh sağlığına ve ruhsal hastalığı olan bireylere yönelik toplumda farkındalığı arttırmak olduğuna değinerek, ruh sağlığının önemini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün 2020 yılı teması “Her Zaman ve Her Yerde Herkes İçin Ruh Sağlığı: Daha Fazla Yatırım ve Daha Fazla Erişim” olarak belirlenmiştir.  Ruh sağlığına daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Aktekin, yaptığı açıklamada, “Bu sene milyonlarca insanın ruh sağlığını etkileyen Kovid-19 pandemisi nedeniyle küresel olarak bir sağlık önceliği yaşamaktadır. Dünya koronavirüsü kontrol altına almak ve çözüm bulmak için mücadele ederken, yaşanan endişe, korku, izolasyon, sosyal mesafe ve kısıtlamalar duygusal sıkıntıları artırmaktadır.

Koronavirüs etkileri dışında, dünya genelinde milyonlarca insan ruhsal bozukluklarla yaşadığı için ruh sağlığı alanında pek çok ihtiyaç mevcuttu. Bu nedenle ruh sağlığına her zamankinden daha fazla öncelik verilmesi gerekmektedir. Ruh sağlığının korunması ve psikososyal destek verilmesi ihtiyacının gün geçtikçe artması beklenmektedir. Bu nedenle ulusal ve uluslararası çapta ruh sağlığı programlarına yatırım yapmak daha da önem kazanmıştır. Bireylerin sağlıklı bir ruh yapısına sahip olması için sosyal, ekonomik ve kültürel birçok faktörün göz önünde bulundurularak çözümler geliştirilmesi ve konunun tüm boyutlarıyla ele alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Ülkemizde Mart 2020 tarihinden bu yana etkisini gösteren Kovid-19 salgını sürecinde erişilebilir ruh sağlığı hizmetlerinin sağlanabilmesi için pandemi psikososyal destek çalışmalarıyla bireylerin duydukları yoğun kaygı, korku, çaresizlikten kaynaklanan stresin en aza indirebilmesi, ruhsal bozukluğu olan bireylere ve ailelerine verilen desteğin sürdürülmesi sağlanmalıdır.   Ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetleri herkes için her zaman her yerde bir insan hakkıdır. Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlu olsun!” ifadelerine yer verdi.