Nevşehir Uluslararası Öğrenci Derneği (NUDER) tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen ve moderatörlüğünün de NUDER Başkanı Faruk Kahriman’ın yürüttüğü programa katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ’de eğitim – öğretim gören Yemen, Afganistan, Bangladeş, Somali, Fildişi, Suriye, Irak ve benzeri ülke öğrencileriyle buluştu.

Tanışma ve kaynaşma amacıyla düzenlenen programda uluslararası öğrencilerin en iyi şekilde eğitimlerini almalarına yönelik Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından kendilerine sunulan imkânlara değinen NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, kendilerinin başta Türkçe eğitimleri olmak üzere diğer eğitimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına yönelik bazı tavsiyelerde bulundu. 

Aktekin, “Bu sene malumunuz olduğu üzere pandemi nedeniyle yeni eğitim – öğretim yılımıza yüz yüze eğitim yerine siz değerli öğrencilerimizden ve kardeşlerimizden ayrı uzaktan eğitimle başladık. Üniversitemizde eğitim gören tüm öğrencilerimizin pandeminin ortaya koyduğu zorluklar karşısında eğitimlerini uzaktan eğitimle de olsa en iyi şekilde almaları için tüm gerekli tedbirleri daha öncesinde alarak alt yapımızı tamamlamıştık. Sizlere tavsiyem bu süreçte eğitimlerinizi uzaktan da olsa aksatmadan en iyi şekilde tamamlamanızdır.

Diğer taraftan benim burada değişik ülkelerden katılan siz değerli uluslararası öğrencilerimizden edindiğim izlenimlere göre Türkçe dilinde konuşmalarınız güzel ve anlaşılır şekilde. Tabi ki kendinizi daha çok geliştirmeniz gerekiyor. Sizlere bu yönde özellikle Türk yazarlara ait Türkçe kitapları, dergi, gazete ve benzeri yayınları okumanızı öneririm. Böylelikle hem Türkçeyi daha hızlı öğrenir, hem de kendinizi daha hızlı geliştirirsiniz.

Bizim üniversite olarak uluslararasılaşma yolunda önemli hedeflerimiz var ve bu yönde önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda pandemi şartları sona erdiğinde üniversitemizi daha fazla ülkeden uluslararası öğrencinin tercih etmesi için de çeşitli ülke elçilikleriyle birlikte ülkelere yönelik ziyaretler gerçekleştireceğiz. Gerçekleştireceğimiz bu ziyaretlerimizde üniversitemizi daha fazla tanıtarak, üniversitemize daha fazla nasıl uluslararası öğrenci getirebiliriz gibi konularda istişarelerde bulanacağız.

Son olarak şunu belirtmek isterim ki, şahsım ve üniversite olarak üniversitemizde eğitim – öğretim gören tüm öğrencilerimiz bizlere ailelerinin ve ülkelerinin birer emanetidir. Bizlere emanet edilen siz değerli kardeşlerimizin eğitimlerini en iyi şekilde alarak iyi bir geleceğe sahip olmaları, başta ülkemiz olmak üzere kendi ülkelerine ve dünyaya faydalı birer birey olarak yetişmeleri için imkânlarımız ölçüsünde gereken her şeyi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Sizler de herhangi bir istek ve talepleriniz olması halinde de benimle birebir görüşebilirsiniz, kapımız bütün öğrencilerimize açıktır” diye konuştu.

Uluslararası öğrenciler ise başta Cumhurbaşkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Nevşehir Uluslararası Öğrenci Derneği olmak üzere, bazı sivil toplum kuruluşları ile birlikte hayırseverlerin ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin, kendilerine sağladıkları burs, yardım ve diğer imkanlardan dolayı teşekkürlerini iletti. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, doğal ve kültürel zenginlikleri bir arada barından Kapadokya’da eğitim görmekten dolayı da mutluluklarını dile getiren öğrenciler, Nevşehir halkının ve esnafının kendilerine misafirperverlik örneği göstererek her türlü kolaylığı sağladıklarını ifade etti.

NUDER Başkanı Faruk Kahriman ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Dr. Ramazan Şimşek’in de katıldığı çevrimiçi programda uluslararası öğrencilerle tanışan Rektör Aktekin, ayrıca kendilerinin istek ve taleplerini dinledi.