Öğrenciler, Sağlıklı Yaşam Kulübü akademik danışmanı Dr. Öğr Üyesi Ayşegül Özcan’ın rehberliğinde “Dumansız Üniversite, Dumansız Kampüs” sloganı ile üniversitede eğitim gören öğrenciler ve personel başta olmak üzere toplumun her kesiminde sigaranın neden olduğu zararlar hakkında farkındalık oluşturmak üzere okul binalarının önünde “Sigarasız Alan” çalışmaları gerçekleştirdiler.

Sağlıklı Yaşam Kulübü öğrencileri tarafından 2018 yılında NEVÜ Kampüsünde sigarasız alan etkinliği gerçekleştirilmişti. Sigarasız alan yazılarının yenilenme ihtiyacı ile Sağlıklı Yaşam Kulübü öğrencileri Kampüs içerisinde yer alan tüm fakülte ve yüksekokul binalarındaki “Sigarasız Alan” yazılarının yenilenmesi için ellerine fırça alarak, bina önlerindeki kırmızı zemin üzerine beyaz  boya ile ‘Sigarasız Alan’ yazılarını yenilediler.

 Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2003 yılında yürürlüğe giren Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) ile dünyadaki tütün talebinin düşürülmesi hedeflenmiştir. Ülkemizde TKÇS sözleşmesi çerçevesinde 2009 yılında tüm kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanması amaçlanmış ve “Dumansız Hava Sahası” kampanyası başlatılmıştır.

Sağlıklı Yaşam Kulübü akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Özcan sigarasız alanların oluşturulması ile hem sigara içmeyenlerin korunması hem de sigara kullananların da bırakmasının teşvik edilebileceğini belirterek, tütün kullanımının bir sağlık riski olduğunu ve bu riskin üniversite öğrencilerinde de yaygın olduğuna dikkat çekerek, uygulama ile kampüs içerisinde tütün kullanımını en aza indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Sağlıklı Yaşam Kulübü öğrencileri, temel hedeflerinin toplumda açık alanlarda tütün kullanmanın “normal” olduğu algısını önlemek ve açık alanlarda yakın mesafedeki kişilerin pasif etkilenim riskini azaltmak olduğunu belirttiler. Öğrenciler, “Arkadaşlarımızı bu zararlı alışkanlıktan uzak tutarak, kullananları da bırakmaları yönünde ikna etmek amacıyla günümüzün büyük bir kısmını geçirdiğimiz kampüsümüzde sigarasız alanları yeniledik.” diye konuştu.