Konferansa konuşmacı olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Akar katıldı.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Gülşehir salonunda gerçekleştirilen konferansa, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Balaban, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Karataş, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Meltem Erdem Uçar, Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Öger, Ülkü Ocakları Nevşehir İl Başkanı Ali Türker ve üniversitemiz akademik personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı´nın okunmasının ardından Prof. Dr. Ali Akar´ın hayatı ve çalışmaları ile ilgili bilgilerin verilmesiyle başlayan konferansa geçildi.

Prof. Dr. Ali Akar konuşmasına, bir ülke veya toplumun maddi ve manevi değerlerinin, düşünce, sanat, bilim ve teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eden uygarlığın neolitik dönemlerde başlayan bir süreç olduğunu, yazının bulunuşuyla yayılıp dil ile yazılı kültürün bir sonucu olarak geliştiğini ifade ederek başladı.

Ardından; dünyada uygarlığın gelişim sürecinde dil ile ilişkisine dair genel bir değerlendirme yaparak 18. yüzyıldan itibaren Batı dünyasında yoğunluk kazanan karşılaştırmalı dilbilim çalışmalarından ve ilgili alanlardaki ilk çalışanların bu konudaki görüşlerinden bahsetti.

Ağırlıklı olarak Türk Uygarlıkları ve Türk Dili üzerinde durduğu konuşmasında, başlangıçtan günümüze Türk dilinin uygarlık sürecini anlatırken geçirdiği tarihsel evrelere ve değişimlere dikkat çekti. Akar, Anav, Afanesyevo ve Andronova kültürleri ve Sümerlerin uygarlık gelişimini değerlendirdikten sonra Köktürk, Uygur, Karahanlı, Batı Türkçesinin ilk dönemleri ve Cumhuriyet dönemi dil-uygarlık ilişkisini değerlendirdi. Anadolu´da Türk Dili üzerinde bir yenileşmenin başladığı 12-13. yüzyıl Oğuz Türkçesi döneminin bu anlamda önemli olduğunu söyledi.  Türk uygarlığının inşasında Cumhuriyet döneminin çok özel bir yeri olduğunu ifade eden Akar, bu dönemde dil alanında büyük hizmetlerin gerçekleştirildiğini vurgulayıp Harf İnkılabı, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla kurulan Türk Dil Kurumu gibi önemli hizmetlere, Cumhuriyet´in ilk dönemlerinde yapılan dil, sözlük çalışmalarına, derleme faaliyetlerine dair bilgiler verdi. Günümüzde Türk Dili´nin bu kadar geniş bir coğrafyalarda yaygın ve gelişmiş bir dil haline gelmesinde Cumhuriyet dönemindeki dil çalışmalarının büyük katkısının olduğunu, o dönemlerde dille ilgili atılan temellerin günümüzde meyvelerini verdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ali Akar ayrıca, Bilge Kağan´dan Uygur kâtiplerine, Yusuf Has Hacip´ten Kaşgarlı Mahmut´a, Yunus Emre´den Karamanoğlu Mehmet Bey´e ve Ulu Önder Atatürk´e bir uygarlığın inşa aracı olarak Türk Dili´ne verdiği hizmetlerden ötürü saygı ve rahmet dileyerek sözlerini tamamladı.

Konferansın sonunda dinleyicilerden gelen soruları cevaplayan Akar´ın konuşmasının ardından kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, değerli görüşleriyle üniversitemizde konuşma yapan Prof. Dr. Ali Akar´a ve tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Çeribaş, “İlini, yurdunu, milletini seven, dilini sever” atasözünü vurgulayarak Türk diline gönül veren ve bu yolda hizmet eden Türk dili sevdalılarına şükranlarını iletti. Bölüm olarak öğrencilerin nitelikli bir Türkoloji eğitimi alabilmeleri adına bu tür bilimsel etkinliklerin önümüzdeki yıl da devam edeceğini söyledi.

Kapanış konuşmasının ardından Prof. Dr. Ali Akar´a Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Balaban tarafından teşekkür belgesi, verildi.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu işbirliği ile düzenlenen tüm etkinliklerde olduğu gibi bu konferansının sonunda da Prof. Dr. Ali Akar´a, doktora danışmanlığını yaptığı öğrencisi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Karataş tarafından Türk bayrağı hediye edildi ve konferans, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.