Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Üyesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ)  Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci’nin konuşmacı olduğu konferansa NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğlu, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Deviren, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Şengül, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahlan Öztürk, üniversitenin akademik ve idari personeli, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Konferansın başlangıcında katılımcılardan konuyla ilgili merak edilen soruları isteyen Prof. Dr. Akif Kireçci katılımcılardan gelen; “Ukrayna yeni vekâlet savaşlarının yaşandığı yer midir? Türkiye Azerbaycan yakınlaşması Rusya ve Avrupalı devletlerin tepkisine yol açıyor mu? Mavi vatan kavramı ne anlama geliyor ve Türkiye’nin bu anlamdaki tezleri gerçekçi mi? Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin gerekçeleri nedir? Çeçenlerin bu savaşta ön plana çıkmak istemesinin nedenleri nelerdir? Rusya ve Batılı devletlerin karşı karşıya getiren asıl hususlar nelerdir? Rusya Ukrayna içinde hangi bölgeleri işgal edecek?” şeklindeki soruları açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üçüncü ayını tamamladığını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, “Ana konumuz,  bu durumun Türkiye’nin parçası olduğu coğrafyaya ve Türkiye’ye etkilerinin neler olacağıdır” diye konuştu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başlayana kadar, bazılarının ‘bu çağda savaşın mümkün olamayacağını’ ileri sürdüğünü hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, kendisinin de içinde bulunduğu çok az bir grubun; savaşın olacağını, Rusya’nın Ukrayna’ya kesin gireceğini Putin’in bu konuda kesin kararlı olduğunu söylediğini ifade etti.

Son beş yüz yıldan beri Avrupalıların kurduğu bir sistematiğin içinde kurgulanmış bir dünyada yaşandığını belirten Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, “Sömürgecilik sitemiyle birlikte başlayan Doğu’daki ticari, askeri ve bilim gücünün Batı’ya geçmesi üç yüz yıl kadar sürdü ve bu da sömürge imparatorluklarıyla başladı. Bu gün dünya ticaretinin yüzde 85’i denizde gerçekleşiyor. Batı bu sistemi kurduğunda buna bir meydan okuma gelmedi. En uzun dayanan Osmanlı İmparatorluğu idi, o da yıkıldıktan sonra Batı’nın kurduğu sistem her tarafa yayılmış oldu. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa da dahil olmak üzere bir çok yer onların kontrolü altına girmiş oldu. Bugün yaşanan Ukrayna-Rusya savaşının asıl ve en önemli sebebi dünya siyasetinde üstünlük mücadelesidir” diye konuştu.

Konferans,  NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin tarafından Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci’ye plaket takdim edilmesiyle sona erdi.