Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750’nci yıldönümü olan 2021 yılının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın 2021 yılının "Hacı Bektaş Veli Yılı" olarak çeşitli etkinliklerle kutlanması kararına istinaden, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü tarafından "Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü" başlığı adı altında yıl boyunca düzenlenecek çevrim içi paneller serisinin ikincisi Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Neval Karanfil’in moderatörlüğünde  Prof. Dr. Haşim Şahin’in “Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Tarihi Kişiliği” ve Dr. Öğr. Üyesi Salih Gülerer’in “Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Menkıbevi Kişiliği” başlıklı konuşmalarıyla düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Hünkâr Hacı Bektaş Veli’yi vefatının 750. anma yıl dönümünde üniversite genelinde yapılan etkinliklerin Hünkâr’ın öğretisini yaymak, kıymetini bilmek ve büyüklüğünü anlamak ve anlatmak amacına sahip olduğunu ifade etti.

Ahmet Yesevi’den “Piri kâmil nazar etse müridine verir deva, Yok olur dünya hevesi gider ondan kibrü heva, Sonra ondan ırak olur mücrim şeytan-ı lain, İman ile varır kabre ve melekler der merhaba.” dörtlüğüyle konuşmalarına devam eden Rektör Yardımcısı Çolakoğlu, üniversite olarak bu gurura layık olmaya çalıştıklarını belirterek, panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve konuşmacılara teşekkür etti.

Panelde “Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin Tarihi Kişiliği” üzerine konuşan Prof. Dr. Haşim Şahin, “Hacı Bektaş Veli’nin menkıbevi hayatının tam mahiyetiyle kavrayabilmek için yaşadığı dönemin şartları ve menakıpnamelerini yazıldığı sosyal çevreyi iyi bir şekilde analiz etmekle mümkündür” dedi. Konuşmasının devamında Türkistan’dan gelen bir sufinin Ahmet Yesevi’den beslenmediğini söylemenin tamamen yanlış olacağını belirten Şahin, Türkistan/Horasan  kökenli olan Hacı Bektaş Veli’nin, Ahmet Yesevi’den etkilendiğini ifade etti. Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü’nün önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Şahin, enstitüde yapılan çalışmaların da bilim dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

 “Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin Menkıbevi Kişiliği” üzerine konuşan Dr. Öğr. Üyesi Salih Gülerer ise, Menkıbe kavramını ve tasavvufta menkıbenin yeri ve öneminden bahsettikten sonra Hacı Bektaş Veli’nin menkıbevi hayatını çeşitli velayetnamelerden örneklerle mukayese ederek Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin doğumundan vefatına kadar hayatının her yerinde birçok menkıbe olduğunu ifade etti. Gülerer, Hacı Bektaş Veli’nin menkıbevi hayatı ve tarihsel kişiliğini anlaşılması söz konu kavramların mahiyetinin anlaşılmasıyla mümkün olduğunu belirtti.

Panel teşekkür konuşmalarıyla sona erdi.