Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. yıl dönümü anma ve kutlama etkinlikleri kapsamında Orta Asya Türkleri'nin dinî-tasavvufî hayatında geniş tesirleri bulunan ve Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin de hocası olan “Hoca Seyyid Ahmet Yesevi’nin ismi, düzenlenen törenle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Merkez Kütüphanesi’ne verildi.

Türk Tarih Kurumu ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi işbirliği ile NEVÜ ev sahipliğinde düzenlenen “Hünkâr Hacı Bektaş Veli Sempozyumu ve Anma Etkinliği” programı öncesi gerçekleştirilen “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi” açılış törenine; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Hacıbektaş İlçe Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, İlçe Kaymakamları ve davetliler katıldı.

Yapılan konuşmaların ardından beş kat ve 10 bin metrekareden oluşan ve içerisinde 63.851 basılı, 3.545.218 e-kitap, 26 veritabanı, 995 erişim sağlanan elektronik tez, 3.593 akademik açık arşiv, 32.036 e- dergi, 320 süreli yayın ile aynı anda 912 kullanıcı kapasitesi bulunan NEVÜ Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı.

Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesinde Yer Alan Birimler

NEVÜ Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi’nde; Kapadokya İhtisas Kütüphanesi, Engelsiz Kütüphane Birimi, Hacı Bektaş-ı Veli İhtisas Kütüphanesi, Yayın Satış Birimi, 7/24 Açık Okuma Salonu Genel Okuma Salonu A ve B, Bireysel ve Grup Çalışma Odaları, Nadir Eserler Salonu, Danışma Kaynakları ve Kendi Bilgisayarıyla Çalışma Salonu, Tez Salonu, İnternet Salonu, Seminer Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Görsel – İşitsel Materyaller Salonu ve Konferans Salonu bulunuyor.

Koleksiyonunda bulunmayan basılı ve elektronik kaynakları, kütüphaneler arası işbirliği yoluyla diğer kütüphanelerden temin edilerek kullanıcıların hizmetine sunan NEVÜ Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi, elektronik kaynaklarına ve çevrimiçi kataloğuna kampus dışından

Kütüphane Koleksiyon Yönetiminde RFID Teknolojisi Kullanılmaktadır

Bütün katlarında ve salonlarında WiFi (kablosuz internet) bulunan NEVÜ Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi koleksiyon yönetiminde RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi kullanmakta olup, böylelikle bu sistem kütüphanede üzerinden RFID etiketi bulunan her materyali izleyebilme imkanı verirken, koleksiyon içerisinde yeri değişen materyalin de kolayla bulunabilmesini sağlıyor. Ödünç işlemlerinde de büyük kolaylıklar sağlayan RFID,  birden fazla kitabın tek seferde ödünç verilerek iade alınabilmesine,  materyalin sayımını hızlı ve kolay hale getirilmesinin yanı sıra taşınabilir el terminali sayesinde kayıp ve yeri değişen materyallerin tespit edilmesinde büyük kolay sağlıyor.    

Katalog Tarama Terminalleri ve Otomatik Ödünç İade Cihazları

Kütüphanede tüm katlarında bir adedi fiş yazıcılı olmak üzere toplam 10 adet katalog terminali, bir adet otomatik ödünç iade cihazı kullanıcıların hizmetine sunuluyor.

7/24 açık okuma salonuyla kullanıcılarına otomatik kitap iade cihazı sayesinde 7 gün ve 24 saat kitap iadesi yapabilme imkanı sunan Kütüphane, ayrıca kullanıcılarına 1 adet tekli, 1 adet çoklu kitap sterilizasyon cihazı ile kitaplarını temizleyerek ödünç alma hizmeti de veriyor. 

Engelsiz Kütüphane

NEVÜ Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi binası içerisinde hizmet vermekte olan Engelsiz Kütüphane Biriminde, kabartma yazı Braille alfabesi ile yazılmış 41 adet basılı yayın bulunuyor. Basılı olarak herhangi bir yayının talep edilmesi durumunda talepler ise hızlı bir şekilde karşılanıyor.

2 adedi bilgisayarlı olmak üzere 6 adet çalışma masası ve 2 adet dinlenme koltuklarının bulunduğu Engelsiz Kütüphane Birimi’nde az gören kullanıcılar için 5 adet görüntü büyütme cihazı, Pearl isimli görüntü kaydederek sesli okuma cihazı, az duyan kullanıcılar için indüksiyon sistemi bulunmakta.

Klavuz yollar, braille yazılı tabelalar ve kabartma kat planları ile engelsiz erişim sağlandığı Kütüphanede, engelli tuvaletleri ve tuvaletlerinde bulunan uyarı aparatı ile sesli ve ışıklı acil çıkış yönlendirmeleri yer alıyor.  

Otomatik ödünç iade cihazı ile kullanıcılarına kitaplarını cihazın platformunu aşağı yukarı hareket ettirerek istedikleri yüksekliğe ayarlama imkânının yanı sıra birimde bulunan bilgisayarlarla 600’e yakın tam metin sesli kitap bulunuyor.  

NEVÜ Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesinin GEKOP (Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu)’a üyeliği ile engelli kullanıcılarının rahatlıkla erişebilmeleri için Boğaziçi Üniversitesi’nin Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı GETEM’e kütüphanenin bilgisayarlarından erişim sağlanabilmektedir.

Kütüphanenin web sayfasında Milli Kütüphanenin çalışması olan ve içerisinde sesli kitaplardan oluşan büyük bir dermenin bulunduğu “Konuşan Kitaplık” sistemine erişim bulunmakta olup, yine Engelsiz Kütüphane Birimindeki bilgisayarlara da kısa yol eklenerek engelli kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.